Newsletter #1

KDF: četvrti put!

Karlovačka udruga Free Dance i u 2014. organizira Karlovac Dance Festival, projekt posvećen suvremenoj plesnoj umjetnosti. Ove godine, festivalski program proteže se kroz čitavu godinu - pratite vijesti, uključite se u zbivanja, podržite festival! 

Naš prvi newsletter donosi pregled dosadašnjih festivalskih događanja te najavu onih koji tek slijede. 

Ovaj newsletter, kao i svi programi udruge Free Dance u 2014. godini ostvareni su uz potporu Zaklade "Kultura Nova", kao dio projekta "Supporting and Stimulating Dance in Karlovac"

KONTINUIRANO: "GLE, KNJIGA I ČASOPISI O PLESU"

Projekt i program "Gle, knjiga i časopisi o plesu'' provodi se u prostoru Info pointa Free Dance (Križanićeva 13, Karlovac), u sklopu postojeće biblioteke, videoteke i ostalih publikacija o plesu, kazalištu i izvedbenim umjetnostima. Otvorena biblioteka i čitaonica, te pristup ostalim medijima, publikacijama i časopisima omogućen je i otvoren svima. Osobita pozornost posvećuje se informiranju mladih ali i odraslih te cjelokupne javnosti o plesu putem knjiga, časopisa o plesu i raznih osmišljenih predavanja. Idejno ovaj projekt teži inovacijii u pristupu i dostupu književne, odgojne i ostale literature o plesu. Promocija plesne biblioteke, razvijanje jedne nove aktivnosti i upoznavanje javnosti s jedinstvenom mini-bibliotekom je posebnost ovog projekta. Samim time ostvaruju se novi umjetnički, edukativni ali i kreativni uvjeti za popularizaciju i razvitak suvremene plesne umjetnosti na jedan novi način.

PLESNA  PRODUKCIJA: In Between Tracing Reflections

Početkom godine, u Zagrebačkom plesnom centru održane su dvije izvedbe multimedijalne plesne predstave In-Between Tracing Reflections, u koreografiji i izvedbi Melite Spahić. Predstava istražuje ideje percepcije i doživljaja pokreta, gledatelja i izvođača, refleksije i sjene. Neizvjesnost pojave pokreta i zvuka temeljne su polaznice djela. Zajednički prostor koji dijele publika i plesačica doživljaj izvedbe pokušava ne samo približiti već i podijeliti s gledateljem. 

Realizirano uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Karlovačka županija, Zaklada “Kultura nova”, Hrvatski institut za pokret i ples - rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra, Mala scena Hrvatski dom Karlovac & Free Dance 
 

koncept, koreografija, ples: Melita Spahić Bezjak
glazba: Jamie McCarthy
video-multimedija i vizuali: Majda Džanić Bogojević
design rasvjete: Michael Mannion & Saša Bogojević
fotografija: Domagoj Banić

PLESNA  PRODUKCIJA: "-110=QUARTET OF TWO"

'' Ušli smo kroz 4 a izašli kroz -110,  da li vrata, metara, sila, energija, boja, oblika…tko zna. Plesna matrica je rezultirala sa -110.Kako i zašto i na koji način dopustite si doživjeti.'' - Ivana Šainović 

' -110 = QUARTET of two '', prvi je dio projekta nove plesno istraživačke ideje realnih i imaginarnih načina postojanja i njihovih mogućnosti…..Početna i istraživačka inspiracija projekta poveznice su različith elemenata i energija tijela, pokreta, kretanja, čakri,matematike, fizike i prirode, broja 4 - kako bi se razvila koreografska struktura i kompozicija. 

Predložak rada i polaznice projekta inspirirane su i djelima Josipa Ruđera Boškovića: Teorijom prirodne filozofije, te »Pisma, pjesme i rasprave« i »Pomrčine Sunca i Mjeseca« .

autor i koreograf: Melita Spahić Bezjak
plesači: Ana-Maria Bogdanović, Melita Spahić Bezjak
oblikovatelj svjetla: Saša Bogojević
video-multimedija i vizuali: Majda Džanić Bogojević
glazba: Jamie McCarthy
stručni suradnici: Daniela Marčetić (matematika/maths), Maša Mikšić (fizika/physics), Ivana Šainović (geomatika/geomathics)
glasove posudili: Eva Zadro, Antonija Ban
realizirano uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Karlovačka županija, Zaklada “Kultura nova”, Hrvatski institut za pokret i ples - rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra, Mala scena Hrvatski dom Karlovac & Free Dance

FREE DANCE - EDUKACIJA: Plesati s razumijevanjem - FOKUS GRUPA

FOKUS GRUPA osmišljena je kao jednogodišnja istraživačka grupa koja je i svojevrsni feedback i indikator o prijenosu znanja o plesu u svim segmentima; tjelesnim, emocionalnim, društvenim, socijalnim. Fokus grupi omogućen je besplatni pristup svima programima i aktivnostima koje će Free Dance organizirati u 2014.g. (predavanja, predstave, radionice, seminari). Rezultati rada s fokus grupom biti će temelj ilustrirane ilustrirane publikacije ''Suvremeni ples za početnike'' (Contemporary Dance for Dummies). FOKUS GRUPA direktno razvija publiku, jer razumijevanjem koncepta neke umjetnosti i kinestetike samog plesa – sama ta otkriča postaju zanimljivija, privlačnija i utječu na ljudsku svijest.

FREE DANCE TEČAJEVI: UPISI U TIJEKU! 

Primarni cilj je plesna edukacija, poticanje kreativnog stvaralaštva i plesnog odgoja karlovačke djece i mladeži. Kroz različite radionice i osnove plesne umjetnosti uvodi se polaznike u osnove plesne umjetnosti i svijest o pokretu, plesu i njegovim mogućnostima. Glavna misao vodilja je „Kako učiti, a ne što učiti“. Postepeno bi se prezentirale i improvizacijske tehnike i tjelesne prakse, tehnike artikulacije tjelesnog iskustva i razvoj kritičkog dijaloga. Indirektno ova aktivnost potiče i stvaranje publike i sljedbenike plesa. Također utječe na kvaliteniji i kreativniji život, te ima čitav niz pozitivnih procesa koji nastaju kao posljedica plesanja i razmišljanja o tijelu. Radionice nisu namijenjene isključivo 

plesačima, već i svima koji žele osjetiti novi pristup u svakodnevnom životu.

TEČAJEVI: 

-plesna radionica – predškolska grupa plesne igraonice

-ritmika, ples & igra

-yoga

-balet

-suvremeni ples

-improvizacija

TEČAJEVI SE ODRŽAVAJU NA MALOJ SCENI HRVATSKOG DOMA, SVAKIM RADNIM DANOM U KASNIM POSLIJEPODNEVNIM SATIMA, SVE INFORMACIJE POTRAŽITE NA FREE DANCE INFO PUNKTU U KRIŽANIĆEVOJ 13, ILI MAILOM NA: info@freedance.hr

KDF PROGRAM: PROLJETNO IZDANJE

Od 28. do 30. ožujka održalo seProljetno izdanje KDF-a. Bogati program obilježile su predstave "Anything" (Zagrebački plesni ansambl u suradnji sa ZKM) i "Same, difference, again" (Robert Clark/SEAD's BODHI PROJECT) te radionica salzburške plesne akademije i interaktivno predavanje posvećeno znamenitoj plesnoj umjetnici Milani Broš.

KDF004 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Karlovačke Županije i Turističke zajednice grada Karlovca. Projekti i programi KDF004 provode se uz financijsku podršku Zaklade "Kultura nova".  

Info: http://kdf.freedance.hr/en     

FREE DANCE SUDJELUJE: GO OUT AND DANCE/IZAĐI I PLEŠI

U Karlovcu se, kao i u mnogim gradovima Hrvatske proslavio Međunarodni dan plesa, koji se od 1982. godine obilježava u čitavom svijetu, 29. travnja. 
Ovogodišnji program, pod nazivom  ''IZAĐI I PLEŠI'' / ''GO OUT AND DANCE!'' obuhvaća 

izložbu plesnih fotografija, plesnu čitaonicu na otvorenom, plesne performanse, improvizacije i nastupe te slikanje zajedničke plesne fotografije svih sudionika : (Free Dance, Baletni Studio Zorin doma, Studio 23, Promenada Klub, Plesna skupina Živa,  Dječji dom V.Nazor Karlovac).
 

''IZAĐI I PLEŠI'' – 29.4.2014. - ''GO OUT AND DANCE!'' 
Proslava Svjetskog dana plesa u Karlovcu 
Organizator: Free Dance (partner: NDA RH)

Program se odvija pod pokroviteljstvom grada Karlovca i uz financijsku podršku zaklade Kultura nova i u suradnji sa GK Zorin dom i TZ Karlovac

TJEDAN SUVREMENOG PLESA U KARLOVCU! 

2.6.2014. / 21:00 / KARLOVAC – STARI GRAD DUBOVAC
15 MINUTA TRAFIKA, Trafik (HR)
Info: Cijena ulaznice: 20,00 kn
Pretprodaja ulaznica Info point, Krizaniceva 13, Karlovac

15 MINUTA TRAFIKA , Trafik (HR)
Autori i izvođači projekta: Marin Alvir, Magdalena Lupi Alvir, Lara Badurina, Edvin Liverić, Silvia Marchig, Josip Maršić, Andrej Mirčev, Iva Nerina Sibila, Dijana Bolanča, Nikola Orešković, Gordana Svetopetrić i Žak Valenta
www.trafik.hr

Petnaestu godišnjicu djelovanja riječko Tranzicijsko-fikcijsko kazalište obilježilo je projektom 15 minuta TRAFIK-a izvedenim u prostoru bivše tvornice “Rikard Benčić” u kojem bi u budućnosti trebao biti Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o trenutačno derutnom i zapuštenom prostoru, koji se nametnuo kao neka vrsta tranzicijskog međuprostora između nekadašnje tvornice i mogućeg muzeja. 
U autoironijskom pozivanju na warholovskih “petnaest minuta slave”, “trafikovci” u ovom obljetničarskom projektu propituju vlastiti identitet, nudeći svojevrsnu retrospektivu svojih dosadašnjih predstava. Umjetnici TRAFIK-a tako sebe pozicioniraju u muzejski kontekst, najavljujući ono što bi taj prostor tek trebao biti, izlažu svoju prošlost a pridružuju im se i poznate ličnosti iz svijeta umjetnosti. Putovanje virtualnim muzejom završava izložbom na kojoj su postavljeni plakati TRAFIK-ovih predstava u posljednjih petnaest godina. Tako ovaj projekt koji se kreće rubovima različitih izvedbenih formi na kraju dobiva i izložbeni okvir. Autori projekta su: Marin Alvir, Magdalena Lupi Alvir, Lara Badurina, Edvin Liverić, Silvia Marchig, Josip Maršić, Andrej Mirčev, Iva Nerina Sibila, Gordana Svetopetrić i Žak Valenta. Na 31. Tjednu suvremenog plesa od Trafikovaca nastupaju: Lara Badurina, Edvin Liverić, Silvia Marchig, Josip Maršić, Andrej Mirčev, Iva Nerina Sibila, Gordana Svetopetrić i Žak Valenta. Kroz predstavu publiku vode Andrej Mirčev i Josip Maršić. 
Predstava u Zagrebu prilagođena je prostoru Zagrebačkog plesnog centra, a u Karlovcu Dvorcu Dubovac.

Program u Karlovcu provodi se u organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E Karlovac u suradnji sa HIPP, ZPC, kolektivom TRAFIK i uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”.

KDF NAJAVLJUJE: LJETNO I JESENSKO IZDANJE

DETALJAN PROGRAM USKORO! 

stay tuned ;)