Newsletter # 2

KDF: ljetna shema!

Nakon proljetnog, na red je stiglo i ljetno izdanje Karlovac Dance Festivala, od 25. do 31. kolovoza. Tijekom sedam dana trajanja, Karlovac i festival udomiti će brojne plesne i glazbene umjetnike koji će karlovačkoj publici pružiti zanimljiv i pomalo neuobičajen pogled u svijet suvremenog plesa. Podsjećamo, od ove godine, festivalska događanja protežu se kroz čitavu godinu pa nas tako još očekuju jesensko i zimsko izdanje. U međuvremenu, svakako nemojte zaobići ljetni program, jer će vas zasigurno osvježiti više i od kiše! 

Ovaj newsletter, kao i svi programi udruge Free Dance u 2014. godini ostvareni su uz potporu Zaklade "Kultura Nova", kao dio projekta "Supporting and Stimulating Dance in Karlovac"

FESTIVALSKI PROGRAM

PREDSTAVE: dva dana programa u Velikoj dvorani Hrvatskog doma! Tri predstave, razgovori o plesu, podsjetnik na sjajne dane Hrvatskog doma te izvrsna Glazbena zakuska by Nec - SVAKAKO DOĆI. 

OFF PROGRAM: umjetničko događanje KA-SALONA, predstavljanje časopisa o plesu i sudionika projekta HIdden River, a za kraj - spoj elektronike i plesa u Hrvatskom domu. 
REZIDENCIJE: ljetna festivalska shema prigodno okuplja niz umjetnika iz područja plesa i glazbe kako bi zajedno, na pet različitih lokacija uz rijeku Koranu stvarali projekt Hidden River. Kako to izgleda kada umjenost ulazi u dijalog s rijekom i prirodom te kakvi odnosi iz toga mogu nastati, pogledajte u početnim improvizacijama već ove godine, na koranskoj pješčanoj plaži!
RADIONICE: plesne radionice KDF-a namijenjene su svim aktivnim plesačima, bez obzira na stupanj iskustva, a svi polaznici dobivaju certifikat o sudjelovanju. Kao posebnu zanimljivost, izdvajamo radionicu plesa na svili te radionicu "Polje igre". Polaznici radionica također će imati priliku sudjelovanja na audiciji za projekt Hidden river. 
UKRATKO: POČINJE LJETNI KDF! 

KDF004 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Karlovačke Županije, Turističke zajednice grada Karlovca te uz financijsku podršku Zaklade "Kultura Nova". 
  

KDF PRODUKCIJA: Hidden river

Hidden river je plesno-glazbeni projekt koji će nastajati tijekom nekoliko sezona Karlovac Dance Festivala. Nekoliko umjetnika s različitih strana svijeta inspiraciju za zajednički projekt pokušati će pronaći upravo u Karlovcu i karlovačkim rijekama. Hidden river tako će zagrebati ispod površine te festivalsku publiku izazvati na čitanje novih značenja lijepog krajolika. 

KDF NAGLASAK: HRVATSKI DOM OTVARA VRATA FESTIVALU! 

Hrvatski dom koji je sagrađen još davne 1920. godine oduvijek je bio poznato okupljalište mladih. Tijekom svoga postojanja u njemu su se održavale najrazličitije kulturno-umjetničke manifestacije. Od održavanja folklornih smotri, raznih kulturnih tribina i predavanja, izložbi, koncerata popularne i zabavne glazbe najvećih domaćih grupa, diskoteke i mnogih drugi brojni sadržaji koji su godinama privlačili generacije i generacije mladih.

Mijenjale su se vlasti, mijenjali su se voditelji prostora, mijenjala se struktura društva ali do dana današnjeg je ostao pojam zabavnog okupljališta mladih. Unatoč činjenici da se u tom prostoru već gotovo punih 25 godina ne održavaju više nikakve manifestacije Karlovčani ne odustaju od ideje da ponovno daju stari sjaj tom prostoru.

Davne 1979. tamo je čak zabilježen i svjetski rekord u neprestanom puštanju disko glazbe u trajanju od 77 sati. Tijekom postavljanja svjetskog rekorda Hrvatski Dom je posjetilo čak nešto više od 5000 ljudi. Čak i izvan tako nekih posebnih prigoda redovno je 

svakoga vikenda prodavano čak više od 1000 ulaznica.

Posljednji koncert održan je davne 1988. godine kad je u velikoj dvorani Hrvatskog Doma nastupio popularni Psihomodo pop. Nakon toga Hrvatski Dom, odnosno njegova Velika dvorana, polagano se gasi i pretvara u sjetnu uspomenu mnogih generacija koje su odrasle uz njega.

Karlovac Dance Festival  pokušati će staviti kamen temeljac za ponovno oživljavanje kulturno-umjetničke scene u tom prostoru. Od 25.-31.08. organiziramo tri plesne predstave, video projekcije, plesne i glazbene radionice koje će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog Doma te maloj dvorani dobro poznatoj kao -
Mala scena.
foto: Karlovac info

KDF PREDSTAVE
 

''Koncert za dangubu i zgubidana''

(plesna predstava uz akustičnu glazbu), LIBERDANCE │Autori i izvođači: Rajko Pavlić i Mate Matišić

Svjesni smo činjenice da u ovom trenutku vjerojatno ima ljudi koji sviraju neki mali začudan instrument ili samozatajno plešu ili pjevaju u samoći neke zabiti, čuvajući ovce ili okopavajući krumpir u nekoj tjeskobnoj udolini, i da neki od njih imaju urođenu i čudesnu moć umjetničke intuicije koju nažalost, okrutnom igrom sudbine, nikada neće moći prikazati. Ovaj koncert posvećujemo njima, ponizno ih moleći da nas prime u svoje „samozatajno društvo odabranih“ kojemu i mi želimo pripadati.

"Ako zaigram neku novu igru?", ples na svili│Koreografija: Nikolina Komljenović
U fokusu performansa su specifične umjetničke discipline kao što su cirkuska vještina akrobacije na svili, ples i gluma objedinjene u  jedinstvenu izražajnu formu. 

"Kuhinja za 5", KAMP │Autori i izvođači: Azra Gorić i Valentina Mesarić

U igrokazu plesno performerska grupa Kamp slavi rođendan. Performerice zaokupljene ispitnim problemima, zaboravljaju na datum i obljetnicu te u plesnoj strci, zbrci i umoru, kreću na zacrtani pothvat…Kuhinja za 5 je plesni igrokaz s elementima glume i mime, a pokret i izvedba prilagođavaju se izvedbenom prostoru.

KDF RADIONICE: 
 

Lokacije: Hrvatski dom (velika dvorana), Mala scena Hrvatskog doma, Vrbanićev perivoj, Pješčana plaža i ''ljubavni otoci'' na rijeci Korani

26-29.8.2014.

Plesna radionica 1:  ''Polje igre''/ ‘Field of Play’, voditelj Freddie Opoku-Addaie

Jamie McCarthy – glazbeni suradnik, pratnja

Kotizacija: 350,00 kn

Napomena: Polaznici ove radionice slobodno sudjeluju i u radionici Ane Horvat i Debore Hustić bez naknade.

‘’Polje igre’’ je prostor u kojem kontinuirana repeticija pokreta postaje suvšna, čime se propitkuje značenje fizičke prisutnosti te vodi ka autentičnosti pokreta. Kroz igru i dinamične plesne sekvence inspirirane voditeljevim korijenima u različitim plesnim jezicima, stilovima i tehnikama koji uključuju vokabular uličnog plesa (Street Dance), folklornog plesa Gane ‘Adwa’ (Ghanaian Folk Dance ‘Adwa’) i zapadnih suvremenih plesnih formi.

Freddie Opoku-Addaie, rođeni Britanac, nezavisni je koreograf, izvođač i edukator kulturne baštine Gane. Suprotstavlja instiktivne pokrete/rituale folklornih socijalnih praksi, strukturirane koreografije sa nespecificiranim pravilima i parametrima igara. Rezultati instiktivno oblikuju plesne projekte koji istražuju univerzalna mišljenja/uvjerenja grupe, pojedinaca i outsajdera.

Kao bivši pridruženi umjetnik Royal Opera House (ROH2), Opoku-Addaie je i dobitnik mnogobrojnih koreografskih i produkcijskih nagrada, uključujući i Robin Howard Commission; kao koreograf i plesač dva puta je bio finalist Place Prize. Njegovi radovi gostovali su na raznim festivalima, uključujući Aerowaves/ Dance Across Europe, Dance3 Tour (UK), Jardin d'Europe (Romainia), B-Motion (Italy) i Attakkalari India Biennial Festival.

Jamie McCarthy studirao je glazbu na sveučilištu Leicester Polytechnic, s primarnim interesom prema "cross-art" formama. Trenutno je vanjski suradnik London Contemporary Dance School, redoviti je skladatelj izvedbene skupine "Fevered Sleep", nedavno je surađivao s "Dog Kennel Hill Dance Co.", "Lost Dog" te je aranžer producentske kuće Golden Hum.

28-30.8.2014.

Plesna radionica 2: ''PLES NA SVILI'' , voditeljica Nikolina Komljenović

Kotizacija: 250,00 kn

Napomena: Polaznici ove radionice slobodno sudjeluju i u radionici Ane Horvat i Debore Hustić bez naknade.

Kroz 3 dana (po 3 sata) početničke radionice 

sudionici nauče ovladati osnovnim akrobatskim elementima na svili te povezati sve naučeno u kratku koreografiju.

Sastoji se od 3 dijela. Prvi dio se bavi osnovama tjelesnog pokreta, zagrijavanjem i osnovama motorike potrebnim za ovladavanje zračnom akrobacijom. Drugi se dio odvija u zraku, na tkanini, pri čemu se uči vještina i razvija vlastiti umjetnički izraz. Treći, i jednako bitan dio radionice, priprema je tijela za nastavak treninga.

30.-31.8.2014.

Radionica 3: Modularni oblici - Fine strukture elektronike i plesa, voditeljice Ana Horvat i Deborah Hustić

Kotizacija:100,00 kn

Za polaznike plesnih radionica 1. ili 2. Radionica 3. je besplatna.

Radionica pod vodstvom kompozitorice Ane Horvat i medijske umjetnice Deborah Hustić iz udruge Radiona.org bavi se interakcijom elektroničkog i elektroakustičkog zvuka i pokreta kroz improvizaciju. Kroz zajednički radni proces plesača i elektroničara pronalaze se nove forme i strukture izražavanja radeći zajedno na metaforičkim frekvencijama tijela i zvuka. Radionica će se baviti međuigrom pokreta i zvuka u prostoru i pokušati odgovoriti na pitanja međuodnosa instrument - tijelo / uređaj, pokret / zvuk.

25.-31.8. 2014.

Yoga / voditeljica Melita Spahić Bezjak

Satovi yoge se ne naplaćuju za polaznike radionica.

Satovi yoge održavat će se svaki dan prije početka plesnih radionica ili satova zagrijavanja za istraživački rezidencijalni projekt HIDDEN RIVER. Satovi yoge otvoreni su za sve polaznike KDF radionica i projekata.

25.-31.8. 2014.

Warm up class za rezidencijalni projekt Hidden river/voditeljice Melita Spahić Bezjak, Azahara Ubera

Satovi plesa se ne naplaćuju za polaznike radionica.

Info i registracija:

Drop in class za radionice: 100,00 kn

Dvije radionice: 500,00 kn

Popust od 10% ostvaruje grupa više od 3 polaznika za radionice.

Volonteri KDF-a ostvaruju popust od 40% za radionice.

Svi polaznici KDF radionica imaju slobodan ulaz na predstave KDF-a.

Info point Free Dance, Križanićeva 13, Karlovac

099 388 72 07; 099 388 73 07

info@freedance.hr

kdf.freedance.hr

KDF: OFF PROGRAM
 

KDF & KA salon Artpunkt: ''Susret kulture i umjetnosti pod zvijezdama'', Foto klub Karlovac, KA fotka, ULAK, Novi svijet-KA Urbani, Pavljon Katzer, Free Dance & KDF umjetnici

Tema i vizualni koncept: Utjecaj fotografije i medija na kvalitetu kulturno-umjetničke scene, važnost eksterijera u poticanju kreativnih zahvata i sudjelovanje publike u dijalogu s umjetnicima te zajedničkim druženjima kao i važnost razmjene iskustava.

U sklopu tematskog druženja je i karlovački domjenak iznenađenja.

Kritički parkour portala Plesnascena.hr & KDF-a

Moderator: Iva Nerina Sibila

Kritički parkour serija je susreta plesnih umjetnika, publike i plesnih kritičara. Format susreta razvija se iz odabrane teme, tako Kritički parkour može poprimiti oblik moderirane diskusije, razgovora s umjetnicima, radionica kao pripreme za gledanje određene predstave, sesija instant-kritike ili on-line formata. Teme izlaze iz odnosa plesna umjetnost – kritika – publika. Kritički parkour projekt je portala Plesnascena.hr, a ova edicija ostvarena je u suradnji s festivalom KDF.

Sudionici: gosti umjetnici programa Karlovac Dance Festival i Iva Nerina Sibila.
 

Ivana Slunjski: Predstavljanje 'Kretanja, časopis za plesnu umjetnost br. 21, godina 2014.'

Glavna urednica Iva Nerina Sibila, urednica broja Katja Šimunić, ostatak uredništva Maja Đurinović, Ivana Slunjski, Željka Turčinović i likovna urednica Nada Dogan. Izdavač Hrvatski centar ITI.

Ovaj broj u cijelosti prati recentnu hrvatsku suvremenoplesnu produkciju i kontekstualizira je unutar europskih izvedbenih praksa.

Kretanja, časopis za plesnu umjetnost. Prvi je broj objavljen 2002. Otada izlazi dvaput godišnje kao samostalan broj ili dvobroj. Časopis je zamišljen kao tematski i informativni stručni časopis koji pokriva razne teme iz područja plesne umjetnosti i tjelesnog kazališta. Namjera je časopisa promovirati plesnu i tjelesnu kulturu u javnosti, uspostaviti mjesto za razvoj plesne kritike i teorije, sustavno i kvalitetno pratiti zbivanja na hrvatskoj izvedbenoj sceni, dakle na neki način arhivirati, zapisivati, sačuvati, barem pisanim tekstovima plesne predstave i događanja, otvoriti prostor za refleksiju o plesu i srodnim izvedbenim disciplinama, koja će služiti i kao informacija publici i kao važan izvor kritičkih čitanja koreografima i plesačima o vlastitu radu. 

KDF TE ZOVE: VOLONTIRAJ ZA PLES!