projekt i predstava "SVJETLO I VODA" 2017

"SVJETLO I VODA"

"...naučite zapažati pojave u prirodi, ona vam daje odgovore na sva pitanja." (Nikola Tesla)

Upravo te riječi i njegovo nastojanje da um i tijelo dovede do savršenstva protkani simbolikom dviju konstanti koje ga cijeli život inspiriraju: svjetlo i voda, dale su nam inspiraciju za osmišljavanje novog projekta i plesne predstave "SVJETLO I VODA". 

Koncept projekta propitkuje slobodu tijela i uma povezanih prirodom te snagu slobode pokreta kao jedinstvenog komunikacijskog kanala lišenog svih prepreka. Svjetlost, voda, energija i snaga zapažanja doživljena pokretom, stavljaju tijelo u poziciju provoditelja energije. 

Sama predstava je i proces propitkivanja novih suradničkih i umjetničkih iskustava. Tesline misli, pogleda na svijet, energija i dijeljenje iste, polaznice su svakog suradnika u istraživanju i kolaborativnom radu. Istraživanjima i novim kolaboracijama ovaj projekt otvara nove vidove komunikacije suvremenog umjetničkog produkcijskog stvaralaštva s publikom, lokacijama stvaralaštva te svim sudionicima uključenim u rad.

Na osebujnim karlovačkim lokacijama uz same rijeke, koje su bile velika inspiracija i samom Nikoli Tesli, umjetničkim istraživanjem teži se pronalasku novih plesnih, zvukovnih i vizualnih refleksija. Metaforičkim frekvencijama tijela, pokreta i zvuka prate se i međuodnosi medija izražavanja.

Ovaj multidisciplinarni suvremeni projekt donosi ne samo novo umjetničko djelo, već i novo propitkivanje izvođača i publike te stremi pronalasku inovativne ideje na temelju čovjeka koji je obasjao svijet!

Projekt se provodi u partnerstvu s platformom Clubture, udrugom za razvoj "uradi-sam" kulture -  Radiona te udrugom za scenske umjetnosti Prostor Plus a uz financijsku podršku Ministarstva Kulture RH, Grada Zagreba, Nacionalne zaklade, Grada Karlovca i Zaklade "Kultura nova".

Faze projekta i najava događanja

LIPANJ

15. - 18.06.2017.

MINI REZIDENCIJA - Istraživanje i prezentacija rada rezidencije u Karlovcu.

LIPANJ DO RUJAN

URADI SAM – PENDULUM – Izrada scenografije i instalacije (inspirirano učilima i instrumentima u fizici)

09.09.2017. - Prezentacija dokumentacije i otvoreno izlaganje produkta predstave i improvizacija.

RUJAN DO LISTOPAD

"Svjetlo i Voda!" u dijalogu sa publikom u Karlovcu, Rijeci i Zagrebu

LISTOPAD

11.10. - 15.10.2017.

Gostovanje na 25. međunarodnom festivalu suvremenog plesa Quinzena de Dança de Almada - International Dance Festival, Portugal

Umjetnički, kreativni, izvođački i suradnički tim

Melita Spahić Bezjak -ideja, koncept, koregrafija

Maja Drobac - plesna umejtnica

Nives Soldičić – plesna suradnica u kreativnom procesu

Ana Horvat -glazbena umjetnica

Valent Samardžija – glazbeni umjetnik

Deborah Hustić -glazbena i medijska umjetnica

Majda Džanić Bogojević -video i tehnologija

Marina Petrović-DIY umjetnica 

Saša Bogojević -dizajner rasvjete

Denis Stošić -fotografija

Ivana Slunjski -suradnica za dokumentaciju projekta

prof. Ivan Požega – mentor, suradnik u izradi scenografije, Penduluma