Projekt „Podrška i poticaj suvremenom plesu / Supporting and stimulating contemporary dance“ 2017.

Projekt „Podrška i poticaj suvremenom plesu / Supporting and stimulating contemporary dance“ 2017. provodi se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

1.1.2017. Centar za plesnu i izvedbenu umjetnosti F.R.E.E. D.A.N.C.E. je ponovno pokrenuo projekt "Podrška i poticaj suvremenom plesu" uz financijsku potporu Zaklade "Kultura nova" a uz čiju pomoć se isti projekt uspješno provodio i 2014. Vrijednost projekta je 90.000,00 kn. Provedba projekta traje do kraja 2017. godine kroz koju Vas očekuje edukativan, zabavan i interaktivan program, koji direktno i indirektno pridonosi unapređenju nezavisne kulture, umjetnosti, suvremenog plesa i plesne kulture uopće.

Programima okupljenim zajedničkim nazivom „Podrška i poticaj suvremenom plesu"  želi se potaknuti i unaprijediti djelatnosti suvremene i izvedbene plesne umjetnosti, razviti potencijale umjetničkog stvaralaštva te doprinijeti decentralizaciji plesnog stvaralaštva u RH, razvoju nezavisne kulture i njenih ponuda.

Projekt se fokusira na stvaralaštvo, edukaciju i istraživanje u području suvremenih umjetničkih plesnih praksi, njegujući inovativan i interdisciplinarni pristup umjetnosti.  

Naglasak se stavlja na razvoj potencijala, znanja i identiteta karlovačke ali i hrvatske te svjetske suvremene kulturne scene – umjetnika, mladih, publike i lokalne zajednice kroz edukativne i produkcijske aktivnosti tijekom godine.

Novost i fokus od  2017.g. , uz redovite aktivnosti, produkciju i kroz Karlovac Dance Festival, je na većoj vidljivosti nezavisnog plesnog stvaralaštva i promociji kroz provedbu većeg broja aktivnosti koje uključuju upoznavanje publike (putem predstava i radionica) s formom improvizacije i kontakt improvizacije.

Posebno ćemo se posvetiti razvijanju i vrednovanju nekomercijalnih suvremenih kulturnih sadržaja, istraživanju i produciranju novih plesnih i interdisciplinarnih projekata u kulturi te promicanju umjetničkih, plesnih i izvedbenih sadržaja koji su u Hrvatskoj na marginama institucionalne i izvaninstitucionalne kulture (suvremeni eksperimentalni, inovativni projekti). Svoje ciljeve projekta ćemo realizirati kroz produkciju i distribuciju predstava suvremenog plesa, performansa i improvizacija, prezentaciju predstava inozemnih suvremenih plesnih autora i kompanija, projekciju plesnih videa i filmova, rezidencijske boravke inozemnih i hrvatskih umjetnika te radionice gostujućih umjetnika. Realizacijom projekta i svih njegovih aktivnosti izravno se djeluje na razvoj suvremenog plesa u Hrvatskoj i njegovu relevantnost u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okviru. 

Do sada uspješno realizirane aktivnosti i programi projekta „Podrška i poticaj suvremenom plesu" 2017.

  • "Nevidljivo vrijeme/Invisible time“, gostovanje plesne predstave u Zagrebu i Slavonskom Brodu
  • KDF007, proljetna edicija, posvećena suvremenom plesnom stvaralaštvu za djecu i mlade, distribuirane dvije plesne predstave: „Ritam Tam“ u suradnji sa Studiom za suvremeni ples Zagreb i „Ja pa ti pa mi“ u suradnji s Multimedijalnom kolibom iz Zagreba
  • Svjetski dan plesa, obilježili smo 29.4.2017. u sklopu Karlovačkih proljetnih promenada i u suradnji s Plesnim centrom Tala iz Zagreba. Program je izveo  Dječji ansambl kreativnog plesa i Ansambl suvremenog plesa F.R.E.E. D.A.N.C.E, s koreografijama: ''Prijatelji zauvijek'', ''Izmičem kometama'', ''Mali svijet improvizacije'', '' Rosas:Copy Or Inspiration“.

Najava nadolazećih aktivnosti i programa te projekata u tijeku

Neki od naših programa i aktivnosti koje se provode kroz projekt „Podrška i poticaj suvremenom plesu već su dobro poznati domaćoj publici, kao što su edukacije u Ateljeu suvremenog plesa i Karlovac Dance festival 007 (KDF 007), kojeg provodimo tradicionalno već sedmu godinu za redom.

Kako bi i dalje osigurali umjetničku izvrsnost, koncept KDF 007 podijeljen je na:

Proljetnu ediciju održana 31.03.17., posvećena suvremenom plesnom stvaralaštvu za djecu i mlade
Ljetnu ediciju, vrijeme održavanja: kolovoz 2017, posvećenu međunarodnoj i lokalnoj suradnji, edukaciji i produkciji
Jesensku ediciju, vrijeme održavanja: rujan 2017, posvećenu hrvatskim autorima
Zimsku ediciju, vrijeme održavanja  30.11. do 2.12.17., posvećenu međunarodnoj suradnji, edukaciji i produkciji.

Od ostalih programa željeli bismo istaknuti nekoliko novih projekata na kojima se intezivno radi:

Svjetlo i voda – u tijeku, plesačko-istraživački projekt inspiriran Nikolom Teslom  u suradnji s partnerima, Clubture i Radiona iz Zagreba te Prostorom plus iz Rijeke, očekivano vrijeme izvedbe: Zagreb – rujan/listopad, Rijeka – rujan/listopad, Karlovac – kolovoz/rujan.
Vidljivo vrijeme – u tijeku, istraživanje i pronalazak ideja te formata rada za novu predstavu očekivan završetak rada na predstavi i distribucija 2018
Turbina rezonance – u tijeku, plesačko-istraživački projekt, očekivan završetak rada na predstavi i distribucija 2018

Svi navedeni projekti su multidisciplinarni istraživački projekti koji okupljaju veliki broj umjetnika i profesionalaca iz najrazličitijih područja djelovanja (video i audio umjetnici, plesači, koreografi, multimedijalni umjetnici, kompozitori, glazbenici, fotografi i sl.) a kako bi postigli inovativan pristup, uvođenje novih tehnologija i razvoj suvremenog plesnog izričaja dodatno oplemenili i učinili zanimljivijim za publiku.

Programi i aktivnosti koji se odvijaju tijekom cijele godine:

- Produciranje i distribucija predstava i programa
- Edukacija u Ateljeu suvremenog plesa - održavanje programa otvorenih satova, tečajeva plesa, improvizacije, joge

https://web.facebook.com/pg/contemporarydanceatelier/posts/?ref=page_int...