`SVJETLO I VODA` u Portugalu

13.10.2017. u 21,30

„Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.”

Umjetnički, kreativni, izvođački i suradnički tim

Koncept i koreografija: Melita Spahić Bezjak

Plesna izvedba: Maja Drobac i Melita Spahić Bezjak

Glazba i glazbena izvedba: Ana Horvat, Deborah Hustić, Valent Samardžija

Pokus s Chladnijevom pločom: Marina Petrović

Video: Majda Džanić Bogojević

Oblikovanje svjetla: Saša Bogojević

Dokumentiranje projekta: Ivana Slunjski

Suradnja na projektu: Nives Soldičić

Fotografija: Denis Stošić

Izrada penduluma: učenici Tehničke škole Karlovac pod vodstvom Ivana Požege

Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac

Koprodukcija: Radiona - udruga za razvoj uradi-sam kulture u suradnji s Prostorom plus

Partneri: Savez udruga Klubtura / Tehnički muzej Nikola Tesla / Aquatika - slatkovodni akvarij Karlovac

Financijska potpora: Ministarstvo kulture RH / Grad Karlovac / Karlovacka Zupanija / Turisticka zajednica Karlovac / Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba / Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / Zaklada Kultura nova

Zahvala: Plesnom centru TALA i Plesnom studiju Liberdance na prostornoj potpori / Gimnaziji Karlovac / Maloj sceni Hrvatskog doma / Damiru Prizmiću / Vladimiru Bezjaku / Marini Trpčić

Svjetlo i voda, projekt koji uključuje stručnjake raznih disciplina, a obuhvaća predstavu i instalaciju, potaknut je dalekosežnim vizijama Nikole Tesle i važnošću njegove pojave za postojanje civilizacije ovakve kakva je danas. U radu smo se vodili idejama i promišljanjima o svjetlosti, vodi, energiji te povezanosti i međudjelovanju svega postojećega, imajući u vidu i pozitivne i negativne posljedice tehnološkog razvoja i ljudski utjecaj na planet na kojem živimo. Budući da je Zemlja svojevrsni akumulator, svime što stvaramo uključujemo se u njezin život, vibraciju, energiju, djelovanje. Konceptom se propituje sloboda tijela i uma, nužnost njihove sinergije za bilo kakvo usmjereno i uspješno djelovanje te snaga pokreta.

Tijelo i um, kao i materija i energija, samo su različite manifestacije istoga – energije. Na razini energije svi smo povezani i svi djelujemo za zajedničku dobrobit, ili na štetu svih nas. Ovisi samo o tome kako je strelica našega djelovanja uperena. Svjetlost i voda, kao dvije temeljne životne supstancije, doživljene pokretom pojedinačno tijelo pozicioniraju kao provodnika energije ili snage misli. Ideja o međusobnoj povezanosti i međudjelovanju realizira se i u povezivanju različitih medija i disciplina. Dio projekta nastajao je na karlovačkim lokacijama uz rijeke, koje su bile nadahnuće i Tesli, a umjetničkim istraživanjem teži se pronalaženju novih plesnih, zvučnih i vizualnih refleksija. Jedno od nama važnih pitanja jest kako povezati umjetnost i znanost. Nekoć su se umjetnost i znanost razvijale istodobno, danas se čini kao da je znanost ostavila umjetnost daleko za sobom. Što učiniti da ponovno jedna drugoj ravnopravno pariraju, da se međusobno oplemenjuju i potiču? Kako i kojim instinktima i polugama umjetničkog djelovanja, improvizacijskog i kreativnog istraživanja odgovoriti na temeljito i logično znanstveno spoznavanje? Važno nam je također prenijeti Teslinu poruku svijetu koja idejom o ekološki prihvatljivoj i besplatnoj energiji za sve promiče jednakost i život u miru i slozi, nasuprot kapitalističkoj eksploatacijskoj logici gomilanja profita kojoj je nejednakost poželjna, čime raspiruje mržnju i sukobe. Osim predstavom, na prvoj razini prijenosa, to postižemo i uključivanjem srednjoškolaca u izradu tehničkih pomagala te uključivanjem gledatelja u proces, kojima u razgovoru nakon izvedbe predstave u nastajanju približavamo Teslin rad i zasluge.

Mogu li doista energija, frekvencija i vibracija, što su radni motivi projekta Svjetlo i voda, otkriti tajne svemira, kako je to zaključio Nikola Tesla? Ako smo doista samo energija, što je ovo tijelo koje mogu opipati, koje osjeća, opaža i spoznaje materijalnost svijeta? Što ga pokreće? Ako je misao samo energija, kako prenosi razumljivu poruku? Kvantna je fizika dokazala da je atom ustvari prazan. Nema čvrstog središta, ničega do vrtložnog kretanja energije. Mi smo onda, kao i sve drugo, zapravo nakupina čestica koje vibriraju na određenoj frekvenciji. Schrödingerova kvantna mačka pokazala je da su čestica i val isto, kako će se manifestirati ovisi samo o oku promatrača. To ujedno znači da na materijalnu pojavnost možemo utjecati i više nego što mislimo. Naša misao kreira materiju. Ne bismo trebali živjeti u strahu od egzistencijalnog kraha, svega bi trebalo biti dovoljno i svima bi trebalo biti dostupno. A opet nije tako. Ni sva znanost ovoga svijeta nije uspjela uspostaviti ravnotežu. Može li umjetnost? Što smo, tko smo, zašto smo takvi kakvi jesmo? Koje tajne univerzum skriva i kad ćemo im dorasti da ih otkrijemo? Projekt Svjetlo i voda umjetničkim sredstvima pokušava na to odgovoriti, tražeći izvor u emocijama, upućenosti jednih na druge, zajedništvu, sprezi različitih vještina i znanja, različitih disciplina. Prvi korak prema dubinama svemira spoznaja je da je svatko od nas samo djelić slagalice kojoj je zadaća povezati se s drugima u cjelovitu sliku. Do konačnog uvida vjerojatno nećemo doći, ne još, ne sada. Ali, poslušajmo Teslu, pozorno promatrajmo prirodu, uputit će nas kako i što izabrati. A s time smo već na pola puta.

I. S.