Blog Post

”Magnetsko polje igre” u Karlovcu │ FREE DANCE i PC TALA

Petak, 14. listopada 2022. │18.00 │ Gradski muzej Karlovac *

Lokacija izvedbe: Gradski muzej Karlovac, Trg Josipa Jurja Strossmayera 7

Magnetsko polje igre”, multidisciplinarna plesna predstava

Ideja i koncept: Melita Spahić Bezjak

Režija, dramaturgija: Mario Kovač

Izvođači /ce, suautori/ce: Melita Spahić Bezjak, Branko Banković, Larisa Lipovac Navojec, Mario Kovač

Glazba: Damir Šimunović

Kostimi: Ana Mikulić

Rasvjeta: Robert Pavlić

Fotografija: Tomislav Šporiš

Dizajn: Hrvoje Jelinčić

Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost „F.R.E.E. D.A.N.C.E.ˮ Karlovac // Koprodukcija: Plesni centar TALA //

* Suradnja: Muzeji grada Karlovca

Ulaz na predstavu se ne naplaćuje.

Rezervacija: 047 615 980, 099 545 6809 , marinko.pleskina@mgk.hr

O predstavi:

Nadovezujući se na prethodni koreografski rad Melite Spahić Bezjak, „Magnetsko polje igreˮ nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja ujedno mogu biti edukativnog i promocijskog karaktera te povezivati znanost, umjetnost i kulturu. Projekt okuplja tim suradnika, umjetnika i stručnjaka koji dijele i razmjenjuju pozitivna razmišljanja o znanstvenom diskursu te kazališni instinkt, istodobno se otvarajući prema lokalnoj zajednici.

Polazeći od promatranja predstave kao eksperimenta koji teži pronalasku „izumaˮ u kojem se djelo promatra putem kreativnih jednadžbi, predložaka, formula, proces rada zaokružio se unutar vlastite procesne mape i formule koja je bila svojevrsni put suradničkom timu.
Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo teremin, koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postala je dijelom jednadžbi i formula koje su se oblikovale tijekom istraživačkog procesa. Tako je dramaturgija eksperimenta postala dramaturgijom predstave (plesno-znanstveni eksperiment).

Struktura i proces eksperimenta čine strukturu predstave polazeći od jednadžbe magnetske indukcije: T = Wb/m².

Više o nastanku rada:

Samoj predstavi prethodio je proces rada u kojoj je umjetnički tim istraživao mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom povezujući znanost, umjetnost i kulturu.

Polazišta istraživačkog procesa bila su: magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, Teslina životna priča, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik/putokaz inspiracijama, objekti i subjekti.

Radni proces je također obuhvatio i proučio pojedina poezijska polazišta koja su nadahnula Teslu, kao i vlastita bilježenja umjetnika tijekom procesa rada, koja su se kreativno spojila.

Izvedbeni prostor i scenografija te pojedini dijelovi predstave bili su propitivani u odnosu na konkretne prostore (Teslin demonstracijski kabinet u Tehničkom muzeju „Nikola Teslaˮ), tekstne istraživačke radove i izume.

Predstava je nastajala u sklopu rezidencijskog istraživačkog festivala Platforma HR te rezidencije „Critical Movementˮ u Sofiji. // Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH; Gradski ured za kulturu grada Zagreba // Financijska potpora: Zaklada „Kultura novaˮ

Predstava je u 2021. godini premijerno izvedena i reprizirana:

9. listopada 2021. u 19.30 svjetska premijera

10. listopada 2021. u 19.30 repriza

Tehnički muzej „Nikola Teslaˮ, Savska cesta 18, Zagreb

22. listopada 2021. u 19.30 karlovačka premijera

Atrij znanja Veleučilišta u Karlovcu, Trg J. J. Strossmayera 9, Karlovac

Izvedbe u 2022. godini održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.