Blog Post

Međunarodni dan plesa – Karlovac

29. travnja 2021.

Obilježavanje Međunarodnog dana plesa u Karlovcu

Organizacija: Free Dance

Partneri i suradnici: Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, PC TALA, Mala scena Hrvatskog doma

Potpora: Grad Karlovac, Zaklada „Kultura novaˮ

Lokacije: Atelje suvremenog plesa, Stari grad Dubovac, Korana, Urbani park Hrvatskog doma i ostale vanjske lokacije u gradu

******

Free Dance obilježava MEĐUNARODNI DAN PLESA u našem gradu

Program:

Stari grad Dubovac, Karlovac

12 h

Čitanje međunarodne i nacionalne poruke – uključivanje u internetski program Udruge plesnih umjetnika Hrvatske javljanjem uživo

Urbani park, Mala scena Hrvatskog doma, Karlovac

14–18 h

  • Mala čitaonica „Slušati, gledati i čitati plesˮ
  • Izložba fotografija iz arhive
  • Najava programa u 2021. („Supporting and stimulating contemporary dance! / Podrška i poticaj suvremenom plesu u Karlovcu!ˮ, Karlovački plesni festival, „Znanstveno-plesni labosˮ i dr.)
  • Plesni piknik

16–17 h

  • „Osam koraka za plesˮ u sklopu inicijative „Go Out and Dance!ˮ – uključivanje uživo u internetski program 
  • Čitanje plesnih poruka

17–18 h

Plesne izvedbe i improvizacije

 

Više o programu:

Karlovac i ove godine obilježava Međunarodni dan plesa, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine na inicijativu UNESCO-a. Kao dan posvećen slavljenju plesa izabran je 29. travnja u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jean-Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Čitanjem međunarodne i hrvatske plesne poruke te prigodnim programom, Karlovac će se i ove godine priključiti globalnom projektu obilježavanja Međunarodnoga dana plesa. Uz vlastiti program, Free Dance priključuje se inicijativi „Go Out and Dance!ˮ Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Plesnog centra TALA kojom se više hrvatskih gradova povezuje i ujedinjuje u plesnoj akciji „Osam koraka za plesˮ. UPUH se vodi idejom decentralizacije suvremene plesne scene, osnaživanja suradnji i otvaranja novih dijaloga hrvatske i regionalne plesne zajednice, promicanja plesne umjetnosti te jačanja njezina kulturnog i političkog položaja.

Međunarodna i hrvatska poruka plesnih umjetnika čita se na različitim karlovačkim punktovima: Stari grad Dubovac, most na Kupi, plato na Kupi, Atelje suvremenog plesa, glazbeni paviljon, Paviljon Katzler, Trg Josipa bana Jelačića, parkovi oko Doma sv. Antuna, Vrbanićev perivoj, Ruski put, drveni most na Korani, trg Aquatike, Foginovo kupalište, dječje igralište Vunjsko polje, Urbani park Hrvatskog doma.

Čitanjem poruka u Starome gradu Dubovac Free Dance uživo se uključuje u internetski program UPUH-a.

U plesnim izvedbama i improvizacijama sudjeluju umjetnici, suradnici i Dječji ansambl kreativnog plesa.

Program u organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac odvija se pod pokroviteljstvom Grada Karlovca i uz financijsku potporu Zaklade „Kultura novaˮ te u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i Plesnim centrom TALA iz Zagreba.

*****

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine kad je Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta pokrenuo inicijativu, a izabran je dan rođenja plesnog reformatora Jean-Georgesa Noverrea. U „Pismima o plesu i baletuˮ (1760) Noverre odbacuje ples kao zabavni dio umetnut u operu te balet vidi kao dramu s pravim sadržajem i emocijama. Zbog takvih radikalnih stavova i preinačenja baleta smatra ga se najvažnijim imenom u baletnoj povijesti. Stoga se 29. travnja čitaju međunarodne i nacionalne poruke poznatih osoba iz plesnoga svijeta kao podsjećanje javnosti na umjetničko izražavanje plesom te uživanje u njegovoj univerzalnosti.

 

Poruka Friedemanna Vogela u povodu Međunarodnoga dana plesa 2021.

Sve započinje pokretom – to je instinkt koji svi imamo – a ples je pokret istančan za komunikaciju. Koliko god je besprijekorna tehnika važna i impresivna, naposljetku je bit u tome što plesač izražava pokretom.

Mi plesači stalno smo u pokretu i težimo stvaranju nezaboravnih trenutaka. Bez obzira na plesni žanr, to svaki plesač nastoji postići. Sad kad odjednom više ne smijemo nastupati, kad su kazališta zatvorena i festivali otkazani, naši svjetovi zastaju. Nema tjelesnoga kontakta. Nema predstava. Nema publike. Nikad u novijoj povijesti plesna zajednica nije bila tako kolektivno potaknuta da ostane motiviranom i pronađe svoj „raison d’êtreˮ.

Tek kad nam se oduzme nešto dragocjeno, uistinu cijenimo koliko je vitalno to što radimo i koliko ples znači za društvo u cjelini. Plesače se često slavi zbog njihovih tjelesnih odlika, a zapravo nas više podupire naša mentalna snaga. Vjerujem da će nam taj jedinstven spoj tjelesne i psihološke okretnosti pomoći da ovo prebrodimo, da se ponovno izmislimo kako bismo nastavili plesati i nadahnjivati se.

Friedemann Vogel

 

Friedemann Vogel

„Svjetska zvijezda koja nikad nije izgubila tlo pod nogamaˮ, tako je časopis „Tanzˮ opisao Friedemanna Vogela kad su ga 2019. drugi put izabrali za plesača godine. Sljedeće godine prvak Stuttgartskog baleta za svoju dugogodišnju i sjajnu međunarodnu karijeru ovjenčan je prestižnom njemačkom nagradom Izvanredni izvođač.

Budući da je želio postati plesač otkad se sjeća, i ne čudi da je prvi cjelovečernji dokumentarac o njemu naslovljen „Friedemann Vogel – utjelovljenje plesaˮ. Višestruko nagrađivani umjetnik nastupao je više od 20 godina na važnim pozornicama širom svijeta, od milanske Scale do moskovskoga Boljšoj teatra i Svjetskog baletnog festivala u Tokiju, osvajajući i kritičare i publiku. Proslavivši se podjednako duboko potresnim prikazima u dramskim baletima i elektrizirajućim izvedbama u suvremenijim djelima, Vogel nosi nacionalni naslov Kammertänzer, najvišega plesnog odličja u Njemačkoj.

 

S engleskoga prevela Ivana Slunjski

Sadržaji su preuzeti s mrežnih stranica Međunarodnog kazališnog instituta: https://www.international-dance-day.org/.

 

Poruka Maše Kolar u povodu Međunarodnoga dana plesa 2021.

Odakle ples?

Ples je oduvijek i u potpunosti. Želja mi je osvijestiti ples i život u (pra)iskonskom smislu, u kontekstu očuvanja naših instinkta u vrijeme kad su ugroženi što zbog pandemije, što zbog opće težnje kiborgizaciji.

Ples je toliko prirodan da je svijet bez njega nezamisliv. Živući svijet unikatno je i spektakularno čudo. Oboje su prirodna danost koja širi pozitivan i miroljubiv stav, pozitivnu energiju i zadovoljstvo.

Ples je na milijune načina prirođen našim tijelima; on blista u svojoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Da – tijelo profesionalnog plesača često zahtijeva usamljenički život, ali kreativni nagon omogućuje nam da ostanemo društvena bića, povezujući nas s drugim tijelima da se u najneposrednijoj nuždi podupiremo i međusobno održavamo.

Stoga, poštujući svaku napisanu riječ o plesu kao manifestu naše kulture, sve vas pozivam da se više oslonimo na primordijalni potencijal tijela, na tu fino uštimanu „mašinuˮ koja podupire ples i život.

Maša Kolar

 

Izvor hrvatske poruke: https://hciti.hr/.