Blog Post

Umjetnice na rezidenciji „Critical Movementˮ u okviru bugarskoga festivala Antistatic

Od 30. svibnja do 6. lipnja 2021. izvedbene umjetnice Larisa Lipovac Navojec i Melita Spahić Bezjak te Ivana Slunjski borave u Sofiji na umjetničkoj rezidenciji „Critical Movementˮ u okviru Međunarodnoga festivala za suvremeni ples i izvedbu Antistatic. Rezidencija je dio projekta „(Non)Aligned Movements – Strengthening Contemporary Dance in Western Balkansˮ, a financijski je podupiru EU i Kulturni program općine Sofija. U Bugarskoj će se predstaviti projekti Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost „Free Danceˮ, Plesnog centra TALA, programi Karlovačkog plesnog festivala i Nomadske plesne akademije Hrvatska te razmatrati mogućnosti dalje suradnje. U sklopu rezidencije umjetnice razvijaju i građu za multidisciplinarnu predstavu „Magnetsko polje igreˮ na temelju nasljeđa Nikole Tesle, propitujući fizičke termine, pojave, zakonitosti i pravila te nastojeći povezati znanstvena i umjetnička polazišta. „Magnetsko polje igreˮ koprodukcija je Free Dancea i Plesnog centra TALA koja nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i uz financijsku potporu Zaklade „Kultura novaˮ.

„Magnetsko polje igreˮ, rad u nastajanju

Nadovezujući se na prethodni koreografski rad Melite Spahić Bezjak, „Magnetsko polje igreˮ nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koji ujedno mogu biti edukativnog i promocijskog karaktera te povezivati znanost, umjetnost i kulturu.
Projekt okuplja poseban tim suradnika, umjetnika i stručnjaka, otvarajući se prema lokalnoj zajednici, koji zajedno dijele i razmjenjuju pozitivna razmišljanja o znanstvenom diskursu te kazališni instinkt.
Polazišta radnog procesa: magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, Teslina životna priča, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik/putokaz inspiracijama, objekti i subjekti.
Izvedbeni prostor i scenografija te pojedini dijelove predstave propitivat će se u odnosu na konkretne prostore (Teslin demonstracijski kabinet u Tehničkom muzeju „Nikola Teslaˮ), tekstne istraživačke radove, izume. Ideja je također proučiti poezijska polazišta koja su nadahnula Teslu, kao i vlastita bilježenja umjetnika tijekom procesa rada te ih kreativno spojiti.
Jednako tako, polazeći od promatranja predstave kao eksperimenta koji teži pronalasku „izumaˮ u kojem se djelo promatra putem kreativnih jednadžbi, predložaka, formula, zaokružuje se proces rada unutar vlastite procesne mape i formule koja je svojevrsni put suradničkom timu.
Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo teremin, koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postaje dio jednadžbi i formula koje će se oblikovati tijekom istraživačkog procesa.

Umjetnički suradnički tim: Melita Spahić Bezjak, Branko Banković, Larisa Lipovac Navojec, Mario Kovač
Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost „Free Danceˮ Karlovac
Koprodukcija: Plesni centar Tala
Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH
Financijska potpora: Zaklada „Kultura novaˮ