KDF 009 Ljetna edicija @ Dani Radićeve 2019.

Ljetni festivalski program KDF-a stavlja u fokus izvedbene i multimedijalne formate suvremenog stvaralaštva u dvorišta karlovačke Stare gradske jezgre Zvijezda. Programski se oslanja na prikazivanje radova karlovačkih autora i suradnika te na prikazivanje inovativnih i interaktivnih programa kojima se šire horizonti stvaralačkih i kreativnih procesa u suvremenoj i plesnoj umjetnosti.

Posebna zahvala karlovačkim obiteljima koje su otvorile svoja dvorišta za održavanje KDF programa.
KDF009 se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Županije Karlovačke i uz financijsku podršku Zaklada “Kultura nova”.

Organizacija i produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.Karlovac

Ulaz na sve programe je besplatan.

Srijeda 04.09.2019. │20.00 sati │ Zvijezda, dvorište na lokaciji Radićeva 17
3 do 10, stabla: gradovi, pokreti
Prostorna instalacija – zajednički pokret
Autorica: Nives Sertić

3 do 10, stabla je ciklus fotografija i foto instalacija proizašlih iz dugogodišnjeg promatranja deset stabala na vrhu Srđa iznad Gruža u Dubrovniku. Ona su vizualna konstanta mog sjećanja i njegov topološki, ali i emocionalni označitelj. Moj osobni vremenski stroj koji ima svoj način mjerenja vremena, a s kojim sam zajedno rasla. Rad na ciklusu je živi performativni materijal, baš kao i sama stabla – razvija se i nastaje kroz moju kontinuiranu višegodišnju pažnju i fokus: kroz svakodnevne prolaske, meditativne šetnje, sjećanja ili razmišljanja iz udaljenosti…
Foto – instalacija točna je prostorna preslika niza lokacija s kojih sam u Dubrovniku fotografirala stabla. Krečući se kroz tako mapirani prostor, zapravo se krećete samim gradom. Sa većine lokacija u gradu od kud se mogu vidjeti, pogled na njih je vrlo sličan, pa je time postao topološka i vizualna konstanta kako mog osobnog, tako i našeg kolektivnog pogleda. Uz temu kontinuiranog promatranja, kroz ovaj rad uvodim i temu kretanja kroz prostor (grada).
Postavljanjem instalacije u dvorište unutar karlovačke Zvijezde, dobiti ćemo paralelno kretanje kroz oba grada. Na mikrolokaciji unutar Karlovca, kretati ćemo se Dubrovnikom: eksponiranje nekog “drugog”, ne-centralnog i manje turističkog Dubrovnika, možemo staviti i kao protutežu priči o ne-eksponiranosti same gradske jezgre Karlovca, koja unutač svom potencijalu ostaje nevidljiva, osim ako se sami ne odlučite kroz nju kretati, promatrati i otkriti neka njena “stabla”. Nives Sertić, autorica

NIVES SERTIĆ (1984), medijska umjetnica, diplomirala je 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije ALU Zagreb. Njeni interesi variraju između dugogodišnjih interdisciplinarnih istraživačkih projekata kroz različite suradnje, pa sve do poetskih foto, video i zvučnih instalacija, te performansa. Od 2009. do 2013. usmjerena je na umjetničke interdisciplinarne projekte s fokusom na aktivnom angažmanu umjetnika kao kulturnog radnika, istraživača i pokretača zbivanja: vodi interdisciplinarnu platformu za mlade umjetnike i kulturne radnike Antibiotik i galeriju Jogurt u AKC Medika, te umjetnički interdisciplinarni projekt O MM u kojem se kroz rad na i s arhivskim materijalima bavi poviješću i tadašnjim stanjem Multimedijalnog centra u Studentskom Centru u Zagrebu. Kao koautorica, video umjetnica i performerica intenzivno surađuje s nizom autora i organizacija iz plesne i kazališne scene: Sonjom Pregrad, Irmom Omerzo, Željkom Sančanin, Petrom Zanki; inicijativom Improspekcije, organizacijom Ekscena itd. Od 2014. intenzivno se bavi odnosom promatranja, pokreta i vremena: odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere, tj. odnosom žive izvedbe, snimljenog materijala i vremena. Osim toga, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, prirodom i pitanjima temporalnosti, dugoročnog promatranja, vremena, odnosima statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo: Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok… (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 60 godina 15 dana (2016.), 3 do 10, stabla (2017.), Pogled koji nestaje (2018.), Kuća je šuma je kuća (2019).

 

Četvrtak 05.09.2019. │20.00 sati │ Zvijezda, dvorište na lokaciji Mažuranićeva 6

Rad: KA BODY DANCE WALK: 440 dance steps – Karlovački čagerski cipelcug

Plesna šetnja u 440 plesnih koraka, prikaz je unutarnje povezanosti žitelja grada s njemu važnim mjestima u gradu gdje živi, te osobni doživljaj nekog javnog mjesta kao svog intimnog prostora za kojeg ga vežu osobni trenuci proživljeni upravo na tom mjestu.

Idejno osmišljen za 440. Rođendan grada Karlovca u kojem je publika bila aktivan sudionik kretanja po definiranoj ruti zajedno s performerom-plesačem te u interakciji s određenim lokacijama i u sinergiji s izvedbenim materijalom stvarala je konkretan dramaturški okvir.

Izvedba za KDFLjetno izdanje u karlovačkim dvorištima smješta se u posebno intimni prostor dvorišta, koje autorica povezuje s idejom memorije karlovačkog dvorišta.

Projekt se bazira na autorsko-istraživačkom procesu i nastaje u koautorstvu Žaka Valente i Vere Mitrović Vrbanac.

Plesni performansi i plesne instalacije pod nazivom KA BODY ishodište inspiracije nalaze u specifičnim vanjskim lokacijama, te je i ovaj koncept nastavak tog rada.

Ideja: Vera Mitrović Vrbanac

Koncept: Vera Mitrović Vrbanac i Žak Valenta

Izvode: Vera Mitrović Vrbanac i Lana Ćosić (flauta)

Produkcija: Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo STUDIO 23, Karlovac

 

Petak 06.09.2019. │Lokacija: Izlog kod Pana i Šumeka, ul. Kralja Tomislava, preko puta Trgovačko-ugostiteljske škole)

21.00 sat

Plesni eksperimentalni film Pulsar  tematski se oslanja na svemirska prostranstva i njima blisku problematiku znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra. Koreografsko promišljanje tijela koje se prilagođava promijenjenim fizikalnim uvjetima, drukčijim gravitacijama i nepoznatim biosferama potaknuto je fizičkim karakteristikama i ponašanjem pulsara, kojima je svojstveno brzo rotiranje, spiralno kretanje, stezanje, pulsiranje. Plesni vokabular uzima u obzir postav tijela i mehanizme njegova pokretanja u izmijenjenim okolnostima te koreografske i montažne odluke u vezi s kompozicijom pokreta, odnosno slike, montažnim prijelazima, percepcijom vremena i prostora i drugo. Imajući u vidu distopijske projekcije kojima znanstvena fantastika obiluje, neprekidno naglašeno događanje dovodi se u odnos s napuštenim prostorima i tijelima, čiji sraz oblikuje mogući smjer narativnog imaginiranja. Obzirom na eksperimentalni karakter Pulsara, tijek zbivanja ne konkretizira se klasičnom fabulom, već sadržajem i atmosferom sugerira moguće čitanje. Narativ s poetsko-filozofskom potkom, u obliku unutarnjeg monologa lika, sugerira naracijske rukavce koji bi se mogli razviti u zasebne filmske priče, ostavljajući ih u začecima i navodeći na promišljanje današnjeg načina življenja opterećenog imperativom uspjeha i zasićenog vizualnim podražajima kao kapitalistički promišljenim atakom na potrošača, što lako može skliznuti u apokaliptična bespuća. autorica Martina Nevistić

Autorica, koreografkinja, izvođačica: Martina Nevistić

Dramaturška potpora i narativ: Ivana Slunjski

Snimanje: Neven Petrović

Montaža: Miro Manojlović

Glazba: Višeslav Laboš

Grafičko oblikovanje: Sara Pavleković Preis

Engleski prijevod: Anamarija Jandrašek

Produkcija: UPPU Puls, 2019.

Ostvareno uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Kinokluba Zagreb i Galerije Greta.

 

—————————–

KDF009 se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Županije Karlovačke i uz financijsku podršku Zaklada “Kultura nova”.

KDF009 organizacija i produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.Karlovac

Suradnja: Dani Radićeve 2019.godine

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *