Pjesma protiv žena @ KDF009

24.10.2019. u 20:00 h / Gradsko kazalište Zorin dom

Pjesma protiv žena (Zadarski plesni ansambl)

Predstava za publiku stariju od 15 godina!

Koncept, izbor glazbe, režija, koreografija: Sanja Petrovski / Asistent koreografa, fotografija i video: Matea Bilosnić / Koreografi plesnih minijatura i plesači:  Patricija Gospić, Natali Perić, Rubi Ivosić, Nataša Kustura, Marta Huber 

Tendencija jednog dijela našeg društva koje smatra da se pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeće borba protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, vuče korijenje doista iz srednjeg vijeka. Zapis Pjesma protiv žena koji datira iz 16. stoljeća (a čiji je predložak nastao mnogo ranije) poslužio je za multimedijalno scensko djelo u kojem se isprepliću glazbene, tekstualne i plesne forme kroz aktivistički stav koji tematizira konflikt stoljetnog poimanja muško – ženskog principa življenja na ovim prostorima.

 

OPIS PREDSTAVE

Pjesma protiv žena jedinstvena je jer je sačuvana samo u Tkonskom zborniku i originalni je sastavak u osmeračkim distisima pisan ikavskom čakavštinom. Prožimanjem likovnosti, figurativne i geometrijski apstraktne, sa glagoljskim pismom, a oslikavanje svega navedenog kroz pokret jednim dijelom baziran na Labanovoj metodi suvremenog plesa koja koristi kvadrat i krug kao polazište za organizirano i osmišljeno kretanje, dobije se plesna forma kojom se završava i zaokružuje putovanje kroz vrijeme i prostor. Ispisivanjem teksta glagoljskim pismenima pomoću novog medija: plesa, tj. kroz tijelo, pokret, gestu, stvaraju se sekvence koje zaprimaju novu dimenziju. Predstava je strukturirana od stihova ispisanih tijelima, a svaki plesač je ujedno i koreograf koji stvara vlastitu plesnu minijaturu kao dio koncepta plesne kompozicije.

   

– – – – – – – – – – – – – –

KDF009 se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Županije Karlovačke i uz financijsku podršku Zaklada “Kultura nova”.

Organizacija i Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.Karlovac

– – – – – – – – – – – – – – –

O ZADARSKOM PLESNOM ANSAMBLU

Zadarski plesni ansambl je u nekoliko navrata producirao predstave koje povezuju suvremenu scensku umjetnost sa tradicijom hrvatskog područja (I. B. Mažuranić: Potjeh; Razgovor duše i tijela – prenje, Tri Marije hojehu (Tkonski zbornik), S. Škrinjarić: Plesna haljina Gdina. Ž. Maslačka), pa i konkretno zadarskog (P. Zoranić: Planine). Zadar ima bogatu kulturnu baštinu vezanu za glagoljašku književnost i crkvenu dramu. Ovaj tekst još je jedan u nizu projekata koji se oslanjaju na zapostavljenu srednjovjekovnu tradiciju zadarskog područja. Cilj jest osuvremenje scenskog prikaza publici nepoznatih i nedovoljno popularnih, a vrlo vrijednih nacionalnih umjetničkih djela u godini koja je proglašena godinom europske kulturne baštine.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Koncept, izbor glazbe, režija, koreografija: Sanja Petrovski

Asistent koreografa, fotografija i video: Matea Bilosnić

Koreografi plesnih minijatura i plesači:

Patricija Gospić, Natali Perić, Rubi Ivosić, Nataša Kustura, Marta Huber

Tekst iz Tkonskog zbornika čita Tamara Šoletić

Kostimograf: Marija Šarić Ban

Krojački radovi: Veranda Stipaničev

Oblikovanje svjetla, kamera: Igor Petrovski

Oblikovanje tona: Tomislav Kraljević Šome

Grafičko oblikovanje: Igor Gluić

Snimatelj tona: Saša Miočić

 

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Kultura Nova, Zadarska županija

Zahvala: Koncertni ured Zadar

 

http://www.plesnascena.hr/index.php?p=article&id=2224

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *