”Chorus Line”@KDF010

CHORUS LINE, 01.09.2020.@KARLOVAC DANCE FESTIVAL 010

 

Plesna predstava: ”Chorus Line” u izvedbi plesne kompanije BODHI PROJECT 

Koncept i koreografija: Adrienn Hód

Plesači: Csenger K. Szabó, Imola Kacsó, Jeanne Laurent Caron, Márton Gláser, Noémie Anneg, Cindy Ng

Glazba: Chopin Nocturnes

Dizajn rasvjete: Frank Lischka

Dramaturška podrška: Ármin Szabó-Székely

Rehearsal Director and Asistent koreografa i produkcije: Maja Poturovic

Posebna zahvala: Csaba Molnár, Marcio Kerber Canabarro

Produkcija: BODHI PROJECT / blackmountain, SEAD,SZENE

Trajanje: +/- 50 min

Predstava ”Chorus line”, nastala u suradnji Adrienn Hód i plesne kompanije BODHI PROJECT fokusira se na paradoksalne fenomene između pokreta, mirnoće, monotonosti i stava. Dekonstrukcija koja se može uočiti kroz ovo djelo spaja čvrstu atletsku snagu marširajućeg kolektiva (grupe) i osjetljivost Chopinovih noćnih nokturna. Suprotnost prirode dekonstrukcije predstave tako usmjerava publiku da gleda izvan objekta svoje pozornosti i promatra dublja značenja. Na ovaj način plesači otvaraju pitanja o individualnosti i kolektivnosti u razvoju predstave koja donosi snažne provokativne karakteristike, koje nisu nepoznate u radovima koreografkinje Adrienn Hód.

-Više od kompaniji BODHI PROJECT i koreografkinji Adrienn Hod :

BODHI PROJECT slovi za jednu od najprofiliranijih suvremenih plesnih kompanija za mlade profesionalne plesače u Europi. Međunarodna gostujuća plesna kompanija BODHI PROJECT osnovana je 2008. i dio je neprofitne organizacije blackmountain, udruge za promicanje suvremenog plesa i predstava u Austriji i inozemstvu. Njegova kućna baza i produkcijska adresa je SEAD – Salzburg Experimental of Dance Academy. Vođena umjetničkom vizionarkom Susan Quinn, repertoar kompanije BODHI PROJECT stilski je raznolik i ostvaruje gostovanja po cijeloj Europi i inozemstvu. Produkcijski prikazuje umjetničku i tehničku izvrsnost plesačkog složenog plesnog repertoara, spajajući kazališne elemente i snažnu scensku prisutnost. Svi plesni radovi kreirani su i stvarani posebno za ansambl BODHI PROJECT.

Platforma za nove koreografske izričaje na međunarodnoj sceni suvremenog plesa, BODHI PROJECT fokusira se na avangardu. Od 2008. više od 40 koreografa iz cijelog svijeta bili su angažirani u stvaranju novih plesnih radova za BODHI PROJECT. U sezoni 2019-2020. godine četvero koreografa radilo je na stvaranju novih djela za kompaniju, među njima Stephanie Thiersch, Hillel Kogan, Francesco Scavetta i Adrienn Hod.

Adrienn Hód rođena je 1975. Diplomirala je u jedinoj školi suvremenog plesa u Mađarskoj, Budapest Contemporary Dance School, koju je osnovao Iván Angelus. Njezini rani radovi predstavljeni su na susretima mladih koreografa Inspiration Young Choreographers Evenings, koje je organizirala Workshop Foundation. Osnovala je plesnu kompaniju OFF Company 1995, zatim Hodworks 2007. godine. Iste je godine bila rezident Research into the Unknown, istraživačkog programa koji je vodila Zaklada Workshop Foundation, a 2008. bila je sudionik mađarsko-američkog umjetničkog programa Meeting Points. Godine 2010. nagrađena je potporom Trust for Mutual Understanding grant, a 2011. godine radila je kao rezident u Tanzfabriku, u Berlinu.

Adrienn Hód dobila je potporu u stvaranju nove produkcije u EU projektu za Jardin d’Europe 2012., te za Trafó House of Contemporary Arts u 2013. U jesen 2013. radi u centru za umjetnost, San Francisco Headlands Centre for the Arts, a 2014. godine suradnica je Philadelphia Dance Exchange.

2012. s koreografijom Basse danseom, 2014. s radom “Dawn”, 2015. s “Conditions of Being a Mortal” Hodworks je izabrana u 20 prioritetnih koreografa za europski festival Aerowaves

Njezine koreografije sedam puta su nominirane za nagradu Rudolf Laban, koju je dvaput osvojila s radovima ‘Basse danse’ 2011. te s koreografijom ’Dawn’ 2014.

Radila je koreografski rad za film ’Son of Saul’ (redatelj László Nemes Jeles) koji je osvojio nagradu Oscar (Best Foreign Language Film in 2016) kao najbolji film na stranom jeziku u 2016.

Njeno nedavno djelo ”Grace“ s Hodworksom, premijerno je prikazano iste godine. Koreografira i za ljubljansku En-Knap grupu i radi u Staatstheatru Mainz kao ženska koreografkinja programa HOM/FAM sa svojim duetom ’Beliefs’ (‘Vjerovanja’).

Dobitnica je nagrade Zoltán Imre price u Mađarskoj 2016. Godine 2017. ponovo je osvojila nagradu Lábán Rudolf za koreografiju Hodworksa: ‘Grace’. Iste godine osmislila je svoj novi rad ‘Solos’ za Hodworks. Pozvana je i na suradnju kao koreografkinja u Shakespeareovoj adaptaciji Petera Vallóa ‘Zimska priča’ (‘Winter’s Tale’) za kazalište Radnóti, Budimpešta.

Tijekom ljeta 2017. surađivala je kao koreograf u novom filmu ‘Zalazak sunca’ (‘Sunset’) redatelja filma László Nemesa Jelesa. U 2018.godini premijerno predstavlja svoj novi rad ‘Nedjelja’ (‘Sunday’) za Hodworks, te je radila kao koreograf ‘Ithaka’, predstavi Kazališta Katona József (režija Kriszta Székely). 2019. u Budimpešti producira novi rad „Mirage“, a zatim „Coexist“ u Njemačkoj, koprodukcija s kompanijom Unusual Symptoms Company u Staattheatra Bremen. U školskoj godini 2019. pozvana je da vodi semestar na SEAD-u (Salzburg Experimental Academy of Dance), a 2020. pozvana je na stvaranje djela za BODHI PROJEKT.

*****

KDF010  održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i uz podršku Grada Karlovca.

Organizacija i Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.Karlovac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *