NDA PERFORMANS @ KDF010

NDA GATHERING 2020 program:

1. – 4.9.2020. Umjetnička rezidencija NDA Cro#KDF010

(NDA performans,umjetničke intervencije, improvizacije, sastanak & party)

3.9.2020. Festivalska produkcija u izvedbi kolektiva članica Nomadske plesne akademije Hrvatske

NDA performans,umjetničke intervencije, plesne improvizacije – Na i pored vode /izvedba/party

Lokacije izvedbe: Korana, pješčana plaža podno Koranskog šetališta

NDA Performans je kolaborativna plesna predstava u koreografiji i izvedbi 8 NDA članica, kreiranu po principima NDA suradnje.

Ideja izvedbe povezuje plesače iz Zagreba, Karlovca, Rijeke, Splita, Zadra,Osijeka i Bjelovara koje su zajedničkom suradnjom, inspirirane specifičnim lokacijama u Karlovcu, kreativno osmislile umjetničke plesne intervencije stavljajući fokus na potencijale istih.

*****

Umjetnička rezidencija NDA Cro # KDF010
Projekt KDF010 mini umjetničke rezidencije u Karlovcu u koprodukciji s Festivalom suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti Karlovac Dance Festival-om u 2020.godini usmjeren je na važnost same prakse plesa, njene izvebe i pogleda u budućnost.

Program traje 4 dana i okupiti će većinu članova NDA Cro i time tijekom trajanja programa, podići prisutnost i vidljivost plesa u Karlovcu i Hrvatskoj.

Fokus projekta suradnje je razvoj suvremeno-plesne scene, njezina decentralizacija, umrežavanje i mobilnost. Mini plesna rezidencija je model alternativnog strukturnog i umjetničkog profila, usmjerena na decentralizaciju hrvatske plesne scene u svakom pogledu. Po uzoru na projekt Nomadografija i Umjetničku rezidenciju obilježava edukacija koja podrazumijeva razne formate dijeljenja i prijenosa znanja, kako u samom umjetničkom aspektu, tako u organizacijskom, produkcijskom, lobističkom i društvenom. KDF Umjetnička rezidencija povezuje plesne subjekte iz Zagreba, Karlovca, Rijeke, Splita, Zadra,Osijeka i Bjelovara.

KDF Umjetnička rezidencija 2020, po uzoru projekta Nomadografija, kao format prati principe rada NDA CRO, a to su inovativnost, usmjerenost ka novim vrstama edukacije, razmjena znanja, međugradska suradnja, decentralizacija, jačanje manjih suvremeno-plesnih središta i novi modeli kreacije koji uključuju interdisciplinarni aspekt.

NDA HR trenutačno uključuje slijedeće plesne profesionalce: Larisa Navojec, Sanja Petrovski, Nives  Soldicic, Ivana Kalc, Melita Spahić Bezjak, Sanja Fruehwald, Tamara Curić, Iva Nerina Sibila, Aleksandra Janeva Imfeld, Irma Unušić, Martina Terzić, Mia Kevo.

Umjetnička rezidencija 2020 dio je novopokrenutog Kreativnog labaratorija rezidencija koje rezultiraju raznim formatima izvedbe (performansa, improvizacije, predstava, plesnih video filmova, predavanja, radionica). Mini rezidencija NDA Cro tako omogućava propitkivanje različitih stvaralačkih i inspirativnih ideja, dijeljenje prakse, kratke improv intervencije i stvaranje performansa inspirirano trenucima zajedničkog rada i in-site lokacijama. Fokus stavlja na pogled u budućnost i razvoj mogućih daljnjih umjetničkih suradničkih ideja, radova i projekata.

Biografije umjetnica na KDF rezidenciji:

LARISA LIPOVAC

Larisa (Lipovac) Navojec rođena 22.01.1977.g. u Rijeci. Duži niz godina bila prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici. Ušla u hrvatsku enciklopediju sporta kao prva ritmičarka koja je predstavljala Hrvatsku na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Završila školu za ritmiku i ples Ane Maletić – Zagreb. 1995. maturirala i stekla struku kulturno-umjetničkog plesača suvremenog plesa. 1996. – 1999. diplomirala na AAADC u New York (Independend Study Program + Certificate Program). Bila je članica Studija za suvremeni ples i Zagrebačkog plesnog ansambla. 2000. osnovala umjetničku organizaciju Plesni Centar TALA i festival Platforma HR, unutar kojih danas djeluje kao direktorica, izvođačica, koreografkinja, pl. pedagoginja i producentica. 2000. postaje članica UPUH-a i stječe status slobodne umjetnice u HZSU. 2018. završila izvedbene umjetnosti na UDK/HZT Berlin (sc. Mag of performing Arts). Dio je autorskog i organizacijskog tima međunarodnog TASK projekta i GO OUT AND DANCE projekta kojim se obilježava Svjetski Dana Plesa. 2009 – 2010. bila asistent za scenski pokret na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. radi na odsjeku glume ( 2 MA godina )  kao nastavnica – vanjska suradnica s redateljem K. Dolenčićem. Sudjelovala u stvaranju 100-ak predstava različitih žanrova ( dječje, plesne, dramske, mjuzikli, opere, performance), od kojih je 15-ak autorskih ( Baloni, Aquaplan, Muškarci u suknjama, a žene-isto!?, Lift, Mliječni put, Supersomething, Čekaona, Tri skockana praščića, Tijela za Milanu, Displaced, E.L.E.N, A Solo Together, Svijet igara, Unfinished bussines, Kronografija dualizma, Polygon ). Članica je – UPUH-a, ITI-a, HZSU-a, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Sudjeluje u različitim nacionalnim, regionalnim i europskim projektima – NDA CRO, NDA, GENERATOR, LLB EU, KLIKER! mreža. Dobila je mnoge nagrade: nagrada za najbolju  ulogu u predstavi “Ja sam ja” na međunarodnom Festivalu “Zlatna paličica” u Ljubljani, nagrada za interpretaciju i animaciju na festivalu Poletni lutkovni pristani Maribor (Slovenija) u predstavi “Ja sam ja”, nagrada za najbolju koreografiju za predstavu “Padobranci ili o umjetnosti padanja”, 9. Susret prof. kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ, nagrada hrvatskog glumišta 2006 g. u kategoriji najbolje plesačice suvremenog plesa, godišnja strukovna nagrada UPUH-a za organizaciju projekta Platforma HR, nagrada strukovnih organizacija suvr. plesa RH za sezonu 2018/2019. za najbolju pojedinačnu izvedbu u autorskoj predstavi “A solo together”. Kao koreografkinja i plesačica sudjelovala je na velikom broju komercijalnih projekata ( televizijske emisije, koncerti, eventi, videospotovi, festivali, reklame, otvaranja i obilježavanja svih važnijih evenata u RH – otvaranje Sveazijskih igara na pijesku u Omanu, otvaranje ESI na Mladosti, otvaranje zračne luke Franjo Tuđman, Svjetsko rukometno prvenstvo…).

Danas producira, organizira i inicira mnoge plesne projekte i kontinuirano sudjeluje u svim aktivnostima hrvatske nezavisne plesne scene. Djeluje kao plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i redateljica, te osmišljava kretivne koncepte za različite suradnike, organizacije i projekte.

SANJA PETROVSKI

Sanja Petrovski rođena je 1957. godine u Šibeniku. Klasično plesno obrazovanje stekla je i usavršila u Internacionalnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Primoštenu, a suvremeni ples, moderni balet, jazz dance, biomehaniku, fizički teatar, kroz niz radionica i seminara u Hrvatskoj i Europi. Na Sveučilištu u Zadru 2011. je završila studij kroatistike. Kao plesač od 1980. do 1985. radila je u splitskom HNK. U Zadru od 1976. do 1980, zatim od 1989. do danas radi kao plesni pedagog na Plesnom odjelu Glazbene škole Blagoje Bersa. Sa kolegicom Nives Šimatović Predovan 1991. godine osniva Zadarski plesni ansambl u kome do danas djeluje kao plesač, koreograf i umjetnički voditelj. Također, kao koreograf u dramskim predstavama surađuje sa Kazalištem lutaka Zadar, HNK Zadar, kao producent s međunarodnim festivalom Zadar snova. Sa Zadarskim plesnim ansamblom kroz 29 godina rada ostvarila je četrdesetak cjelovečernjih predstava. Godine 2009. sa Petrom Hrašćanec osniva festival suvremenog plesa Monoplay koji njeguje solo formu. Osnivač je Večeri plesne minijature, okupljanje zadarske plesne scene, a također organizator plesnih događanja za Svjetski dan plesa. Kao plesni i kazališni kritičar i publicist surađuje sa portalom za kazališnu i izvedbenu umjetnost. Plesnascena.hr. Aktivan je član Nomadske plesne akademije Hrvatska /Nomad dance academy Croatia/ koja okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj.

 

ALEKSANDRA JANEVA IMFELD

 

Aleksandra Janeva Imfeld rođena je u Makedoniji. Završila je Školu za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu, a studirala je ples u Bruggeu i Lieru u Belgiji. 1998. godine bila je studentica DanceWEB-ove stipendije u Beču, a u New Yorku je bila stipendistica u The Jennifer Muller Company. 2012. završila je postdiplomski program a.pass (napredni studij za performanse i scenografiju) u Bruxellesu, gdje je razvila metodu rada „konektor“ za kolektivno autorstvo i koristi je u svim svojim radovima.

Aleksandra je bliska suradnica BADca iz Zagreba. Radila je s Ismaelom Ivom, System Castafioreom, Briceom Lerouxom, Davidom Hernandezom i mnogim drugima. Jedna je od suosnivačica Nomadske Plesne Akademije i Nomadske Plesne Akademoije Hrvatska. Gostujući je profesor na SNDO – Amsterdam i Plesnoj akademiji u Zagrebu.

Kao koreograf surađivala je Studijem za suvremeni ples, Tras kolektivom, BAD co, Tala plesnim centrom, IMRC-om i mnogim drugima.

 

MELITA SPAHIĆ BEZJAK

 

Melita Spahić Bezjak, plesna umjetnica. Završila je Školu za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu, te se usavršavala na raznim radionicama i seminarima. Nastavlja plesno obrazovanje na London Contemporary Dance School gdje je i magistrirala. Za vrijeme studija i rada u Londonu (2004. – 2009.) sudjelovala je u raznim plesnim i kazališnim projektima te operama. Melita se bavi plesnim, pedagoškim i koreografsko istraživačkim radom.  Suradnje, istraživanja i propitkivanja polaznice su mnogih autorskih projekata. Melita oblikuje svoj izraz nalazeći inspiraciju istraživačkim radom, poveznicama znanosti i umjetnosti, prirode i svemira. Vizualni aspekt, multimedija, tehnologije  i  interaktivnost  u plesu su svakako pokretači različitih idejnih projekata i koreografskih radova. Autorica je i koreografkinja mnogih plesno kazališnih projekata u UK i Hrvatskoj. Sa svojim radovima sudjelovala je na raznim festivalima i koreografskim platformama te je koreografirala za studente na LCDS i Roehampton University u Londonu. U Republici Hrvatskoj surađivala je na dramskim, kazališnim i plesnim predstavama s raznim umjetnicima i kazališnim kućama. Osnivačica je ansambla MSD (UK) i  organizacije Free Dance, te je pokrenula Karlovac Dance Festival (KDF). Članica je UPUH-a iHZSU-a (2012-2019). Trenutno djeluje i radi kao plesna umjetnica u Karlovcu na samostalnim umjetničkim projektima, aktivno ‘pleše’ jogu, predaje suvremeni ples u UŠ Matka Brajše Rašana Labin, te  radi kao predavač plesa u Ateljeu suvremenog plesa i djeluje u Free Dance-u.

IVANA KALC

Ivana Kalc, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja. U Rijeci je studirala germanistiku i povijest. Od 2001 članica je udruge ProstorPlus, u sklopu koje započinje svoju plesnu edukaciju. Nastavlja 2004. na SEAD-u (Salzburg experimental academy of dance, Austrija) i 2005. na privatnom sveučilištu Anton Bruckner (Institute for Dance Arts, Linz, Austrija), gdje 2008. stječe titulu Bachelor of Arts. Od 2006. bavi se video medijem (kratkim filmom Footwork osvaja nagradu na festivalu Debutnale u Linzu). Surađivala je sa raznim umjetnicima i organizacijama (Willi Dorner, Damir Zlatar Frey, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Plesni centar Tala, Prostor plus, Trafik, Drugo more, Selma Banich, Rubikon, Krila, Žak Valenta i dr.). Predavala je scenski pokret na studiju Gluma i mediji pri Sveučilištu u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički od 2014.-2017. Nekoliko godina vodi redovnu edukaciju suvremenog plesa u udruzi Prostor Plus (2012-2016). Kao koreograf i suradnik za scenski pokret surađivala je s Teatrom Ulysses i HNK Ivana pl. Zajca i gostujućim redateljima (Lenka Udovički, Igor Vuk Torbica, Sebastijan Horvat, Dora Ruždjak Podolski, Franka Perković).

Vlastitu autorsku i pedagošku praksu razvija kroz Umjetničku organizaciju Kabinet, te ostvaruje gostovanja na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2016. je jedna od pokretačica i umjetnička direktorica Festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop. U 2020. je angažirana kao stručni suradnik za produkciju i logistiku u tvrtki Rijeka 2020. za provedbu programa Europske prijestolnice kulture.

NIVES SOLDIČIĆ

 

Cirkuska umjetnica i performerica. Plesačica, klaunesa, autorica. Predsjednica udruge za scenske umjetnosti Prostor plus u Rijeci. Članica Nomadske plesne akademije Hrvatska i Udruženja plesnih umjetnika Hrvatska. Pokretačica plesa na svili u Rijeci.

Suvremeni ples upoznaje 2006. godine kroz udrugu za scenske umjetnosti Prostor plus u Rijeci i od tada se njime aktivno bavi. U Zagrebu nastavlja sa plesnom edukacijom a 2008. godine u CKM-u otkriva i zaljubljuje se u ples/akrobacije na svili. Vraća se u Rijeku i u Prostor Plus. Od tada aktivno djeluje u udruzi, sudjeluje u raznim plesnim performansima, organizira radionice cirkuskih vještina, vodi redovne satove akrobacija na svili.

Klaunesa je u udruzi Crveni nosovi od 2013. godine i od tada se redovito educira u Internacionalnoj školi humora u Beču.

 

 

MARTINA TERZIĆ

 

Martina Terzić, rođena 6. veljače 1988. godine u Osijeku, plesačica i nastavnica suvremenog plesa. Svoje formalno plesno obrazovanje započela je u Osijeku, na današnjem Odjelu za suvremeni ples na Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek, a pripada prvoj generaciji studenata Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na Martinin plesni razvoj utjecali su plesni pedagozi i umjetnici iz Hrvatske i inozemstva: Ana Mrak, Petra Hrašćanec, Irma Omerzo, Nikolina Pristaš, Matija Ferlin, Maja Đurinović, Andreja Jeličić, Nensi Ukranczyk, Joan van der Mast, Guy Nader, Milan Tomašik, Blenard Azizaj, David Hernandez, Arnulfo Pardo Ravagli i drugi. Kao izvođač sudjelovala je u predstavama: Susret (J. Novljaković, 2020.), Prisjećanje (M. Ferlin, 2020.), Bella Figura (T. Bertok i S. Andraković, 2020.), Rapsodija za 3 glave, 6 stopala i 10 ruku (N. Štefanić, 2017.), Cadenza per sei (N. Štefanić, 2015.)…

U kolovozu 2018. godine bila je jedan od 6 internacionalnih voditelja/plesnih pedagoga na 4. međunarodnom ljetnom plesnom kampu CEEC održanom u Svetvinčenatu, Hrvatska (Mediteranski plesni centar u Svetvinčenatu) i Szazhalombatta, Mađarska.

Trenutno djeluje na radnom mjestu nastavnice suvremenog plesa (Odjel za suvremeni ples Glazbene škole Franje Kuhača Osijek), te je izvanredna studentica diplomskog studija, prve generacije smjera Neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Članica je strukovnih udruga UPUH, HUPSuP, Udruge Ples i Dijete – Daci Hrvatska.

MIA KEVO

Mia Kevo (Split,1989.) plesačica i izvođačica s aktivnim interesom i radom u polju inkluzivnog plesa. Sudjeluje u projektu kazališne skupine Trafik, Plesne grupe Magija, plesne udruge Tiramola, te u projektima nekoliko koreografa i umjetničkih suradnika IMRC/Divert plesnog kolektiva.

Jedna je od osnivačica Kolaborativne Izvedbene Platforme-KIP osnovane 2019. s ciljem afirmiranja suvremene plesne i izvedbene umjetnosti u Splitu.

Članica je Culture Hub Croatia-platforme za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu gdje ostvaruje rezidencijalnu suradnju kroz projekt Praznine 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *