Radionica: Plesna začitavanja @KDF011

Plesna začitavanja, Ivana Slunjski
Radionica KDF-a │ 22. listopada 2021. 16–19 h │ Atelje suvremenog plesa

Može li se (suvremeno)plesno djelo oslanjati na književno, a da ne bude njegova ilustracija? Koje su relacije književnoga djela i scenske izvedbe? Kako (suvremeno)plesno djelo kao kinetički medij i kulturna praksa utječe na značenja književnoga teksta? Kako tekst i ples intermedijski dijalogiziraju? Na temelju pripremljenih književnih primjera i snimaka plesnih djela razgovarat ćemo o poveznicama književnosti i plesa kako bismo produbili razumijevanje pročitanoga i viđenoga, odnosno prepoznali posebnosti obaju medija te mjesta njihova preklapanja i razilaženja.
Radionica nastaje u sklopu projekta Znanstveno-plesni labos. Namijenjena je svima zainteresiranima za ples i književnost.

Ivana Slunjski, plesna kritičarka i teoretičarka. Od 2001. piše i uređuje u raznim tiskanim i elektroničkim medijima, povremeno objavljuje na Trećem programu Hrvatskoga radija te u drugim zbornicima i knjigama. Zaokuplja se recentnim izvedbenim praksama, strategijama otpora ekonomskom obesnaživanju umjetničkoga rada i razvojem novih modela umjetničke razmjene. Razvija koncept istraživačko-arhivskoga modela temeljena na ideji arhiviranja sadašnjosti s namjerom stvaranja baze podataka za dalje umjetničko, znanstveno ili drugo istraživanje i prevrednovanje. Oslanjajući se na taj koncept, pokreće i provodi projekt svojevrsna mapiranja hrvatske suvremenoplesne scene, nastojeći u petogodišnjem razdoblju (2015–2020) obuhvatiti što više procesa rada na izvedbi danas djelatnih umjetnika, razvijajući metodologije praćenja, dokumentiranja i analiziranja umjetničkog procesa. Zalaže se za profesionalizaciju pisanja o plesu i vodi radionice plesne kritike (plesnakritika.wordpress.com). Od 2018. dramaturški surađuje s koreografima te scenaristički na plesnom filmu. Autorski i povremeno izvođački sudjeluje u raznim hibridnim projektima.

Prijave i informacije:
info@freedance.hr, 099 388 7307

Festivalski ured: Infopoint Free Dance, Križanićeva 13 (ulaz iz Mažuranićeve ul.)

https://www.facebook.com/karlovac.dance.festival/
https://freedance.hr/kdf-hr/

Organizacija i produkcija KDF-a: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac
Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH
Financijska potpora: Zaklada Kultura nova, Grad Karlovac
Partneri: Turistička zajednica grada Karlovca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *