Plesna radionica Roberte Milevoj: Tijelo i dah

Tematske radionice suvremenog plesa i pokreta / TRSPP osmišljene su u formi kreativnih (plesnih) susreta u kojima se polaznici različitih dobnih skupina i iskustava upoznaju sa stvaralačkim procesima radeći na tijelu. Radionice su raspoređene u kombinacije različitih tematskih jedinica (pozornost, dah, oblik, prostor, ritam, vrijeme), usredotočujući se upravo na odnose koje stvaraju takvi pristupi u kretanju. Svaki od navedenih plesnih parametara promatra se kao potencijal za razvijanje plesnog vokabulara s namjerom osvještavanja svjesnog promišljanja o tijelu, pokretu i plesu.

Radionica na zadanu temu Tijelo i dah bit će usmjerena prema otkrivanju specifičnih veza kojima je tijelo tijekom kretanja povezano s dahom. Povezanost tijela i daha razmotrit ćemo istražujući uvjetovanosti tih dvaju elementarnih čimbenika putem kojih se tijelo pokreće u plesu, s namjerom osluškivanja unutarnjeg tjelesnog prostora i njegove vanjske manifestacije u trodimenzionalnom prostoru. Pozornost ćemo usmjeriti na uzemljenje, osvještavanje i razumijevanje anatomskih veza kako bismo što bolje mogli prepoznati osnovno uporište iz kojeg polazi pokret te kako bismo u kasnijoj fazi rada vlastito tjelesno iskustvo mogli primijeniti u izvedbi improviziranog plesnog materijala. Tijelo ćemo promatrati kao komunikacijski mehanizam koji stalno proizvodi pokret i emanira ga u prostor različitim pojedinačnim i grupnim impulsima, imaginativnim podražajima ili tjelesnim akcijama. Oslanjat ćemo se na neodvojivost zadanih čimbenika te na načine na koje možemo prepoznavati, misliti i organizirati plesni materijal s naglaskom na primjenu daha.

Radionica se održava 23. listopada 2021. Planirano trajanje je četiri sata, od 10 do 14 sati, s kratkom stankom. Plaćanje je prema donacijama i pojedinačnim mogućnostima (minimalna preporučena donacija je 50 kn). Svi zainteresirani (prethodno iskustvo u plesu je dobrodošlo) mole se da se jave na broj 0993152997 ili na robertamilevoj@gmail.com.

Lokacija: Atelje suvremenog plesa, Free Dance, P. Zrinski 15, Karlovac

Radionica se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s Centrom za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance Karlovac.

Pokroviteljstvo i potpora KDF-a: Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova i Turistička zajednica grada Karlovca
Organizacija i produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac
Suradnja i partneri: Javna ustanova Natura viva, Karlovačka športska zajednica

Dobrodošli!

Roberta Milevoj rođena je u Puli 1979. Od 1998. profesionalno djeluje na hrvatskoj plesnoj sceni kao izvođačica, koreografkinja i pedagoginja suvremenog plesa. Plesno iskustvo stječe na brojnim radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu te u radu s priznatim plesnim umjetnicima (Matija Ferlin, Irma Omerzo, Aleksandra Janeva Imfeld, Mala Kline, Keren Levi, Tomislav Feller, Rosalind Crisp i drugi) i umjetničkim kolektivima (Montažstroj, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, Plesni centar TALA, Liberdance, Sodaberg, MARMOT, dance_lab collective, i drugi). Tijekom godina razvija svoj autorski i izvođački rukopis te potpisuje veći broj umjetničkih suradnji i samostalnih predstava (material248, Roberta, Roberta, Rachel & Sonny, Opet Roberta, &, U očima, Familija, Scena, Rob3rta).
Od 2014. do 2016. sudjeluje u međunarodnom projektu apap – Performing Europe. Godine 2017. s Anom Mrak osniva umjetničku organizaciju Nikad kraja. Trenutačno pohađa preddiplomski studij plesne umjetnosti, nastavnički smjer na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2010. za najbolju žensku ulogu u predstavi Nastup Matije Ferlina i Studija za suvremeni ples. Dobitnica je Produkcijske nagrade 28. Tjedna suvremenog plesa 2011. za predstavu Roberta, Roberta. Godine 2013. nominirana je za Nagradu publike Teatra.hr u kategoriji izvođačice godine, 2014. za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najboljeg koreografskog ostvarenja u predstavi Opet Roberta, a 2018. za istu nagradu za predstavu Familija.
Živi i radi u Zagrebu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *