Blog Post

Gostovanje Magnetsko polje igre u Požegi

Literarci na druženju s redateljem Marijom Kovačem i glumcima predstave Magnetsko polje igre

Cesarići su bili domaćini odlične predstave Magnetsko polje igre. Ova  multidisciplinarna plesna predstava proizišla je iz suradnje Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance Karlovac i Plesnog centra TALA koja je gostovala u Požegi  u sklopu projekta Svi na plesnu predstavu koju organizira Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar. Gostovanje u Požegi u našoj školi održavalo  se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Autorski tim predstave čine umjetnička voditeljica / koreografkinja Melita Spahić Bezjak, režiju i  dramaturgiju potpisuje Mario Kovač, izvođači/ce i suautori/ce su Melita Spahić Bezjak, Branko Banković, Larisa Lipovac Navojec i Mario Kovač. Glazbu je radio Damir Šimunović, a tehnički voditelj je Robert Pavlić. Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost „F.R.E.E. D.A.N.C.E.ˮ Karlovac,  koprodukcija: Plesni centar TALA.

Nadovezujući se na prethodni koreografski rad plesne umjetnice Melite Spahić Bezjak, Magnetsko polje igre nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja povezuju znanost, umjetnost i kulturu. Predstava je u samom uvodu ostvarila polje neverbalne komunikacije, bliskosti i otvaranja mjesta za igru i sudjelovanje učenika. Učenici su s radošću, znatiželjom, voljom i velikim interesom pratili predstavu, sudjelovali u interaktivno u njoj i bili otvoreni za drugačiji pristup u gledanju plesnih predstava. Njihovo zadovoljstvo i radost bila je posebno

Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo termin koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postala je dijelom jednadžbi i formula koje su se oblikovale tijekom istraživačkog procesa. Tako je dramaturgija eksperimenta postala dramaturgijom predstave (plesno-znanstveni eksperiment). Predstava na zabavan i interaktivan način pronalazi dodirne točke i spaja umjetnost i znanost.

Autor: Blanka Đimoti Zima, 31. 5. 2024.
Preuzeto sa LINK