O NAMA

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.

 

PLESNA DVORANA: Atelje suvremenog plesa, Korzo, P. Zrinski 15, Karlovac​
URED: Jurja Križanića 13   47000 Karlovac

MOB: 099 388 72 07 | 099 388 73 07

EMAIL: info@freedance.hr
WEB: freedance.hr

FB: @contemporarydanceatelier

IG: @freedance_karlovac

 

 

MB:01863380

OIB:35353673981

IBAN:HR74 24840081106703057

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac je udruga za plesnu i izvedbenu umjetnost osnovana 2004.godine.

Centar je zamišljen kao mjesto otvoreno za suradnje, te razmjenu iskustava i znanja a sve u cilju njegovanja i poticanja razvoja suvremene plesne umjetnosti.

Uz plesnu edukaciju, organizaciju, suradnje i produciranje plesno-izvedbenih projekata te razvijanje plesne umjetnosti Free Dance promiče kulturno-edukativne ciljeve te teži ostvarivanju povoljnih uvjeta za razvoj nezavisne kulturne scene i suvremene plesne umjetnosti.

Free Dance je u javnosti  prepoznata kao nezavisna i neprofitna organizacija koja djeluje u interesu promicanja suvremene plesne i izvedbene umjetnosti.  Kontinuirano i otvoreno, udruga edukacijom i produkcijom u području suvremenog plesa razvija stvaratelje i korisnike plesne umjetnosti. Članovi, suradnici, volonteri i zaposlenici udruge temeljem zajedničkog odlučivanja uspješno provode programe, projekte i aktivnosti udruge, s ciljem kontinuiranog unaprjeđivanja organizacije.

Centar okuplja zainteresirane stručnjake, umjetnike, zajedno sa početnicima i profesionalcima i djecu, mladež, odrasle i sve ljubitelje plesa i plesne umjetnosti, kako bi doprinijeli unapređenju nezavisne kulture, umjetnosti, suvremenog plesa i plesne kulture uopće, sukladno svojim općim aktima i aktima nadležnih strukovnih organizacija, mreža i ostalih neprofitnih organizacija u koje je Centar učlanjen.

Free Dance djeluje i radi na dvije lokacije i dokazano stječe iskustvo u različitim suvremenim kulturnim i društvenim projektima u zajednici; usmjerenih na suradnje s profesionalcima ne zanemarujući svoj rad i djelovanje s djecom, mladima, odraslima sve do šireg građanstva.

Glavni programi vodjeni su smjernicama i fokusirane na glavne polaznice i smjernice rada udruge:

FOCUS
RESEARCH
EXPLORE
ENDEAVOR

DARE
ASPIRE

NETWORK
COLLABORATIVE
EXPERIENCE

TIM

Melita Spahić Bezjak

Melita Spahić Bezjak, plesna umjetnica. Završila je Školu za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu, te se usavršavala na raznim radionicama i seminarima. Nastavlja plesno obrazovanje na London Contemporary Dance School gdje je i magistrirala. Za vrijeme studija i rada u Londonu (2004. – 2009.) sudjelovala je u raznim plesnim i kazališnim projektima te operama. Melita se bavi plesnim, pedagoškim i koreografsko istraživačkim radom. Suradnje, istraživanja i propitkivanja polaznice su mnogih autorskih projekata. Melita oblikuje svoj izraz nalazeći inspiraciju istraživačkim radom, poveznicama znanosti i umjetnosti, prirode i svemira. Vizualni aspekt, multimedija, tehnologije i interaktivnost u plesu su svakako pokretači različitih idejnih projekata i koreografskih radova. Autorica je i koreografkinja mnogih plesno kazališnih projekata u UK i Hrvatskoj. Sa svojim radovima sudjelovala je na raznim festivalima i koreografskim platformama te je koreografirala za studente na LCDS i Roehampton University u Londonu. U Republici Hrvatskoj surađivala je na dramskim, kazališnim i plesnim predstavama s raznim umjetnicima i kazališnim kućama. Osnivačica je ansambla MSD (UK) i organizacije Free Dance, te je pokrenula Karlovac Dance Festival (KDF). Članica je UPUH-a iHZSU-a (2012-2019). Trenutno djeluje i radi kao plesna umjetnica u Karlovcu na samostalnim umjetničkim projektima, aktivno ‘pleše’ jogu, predaje suvremeni ples u UŠ Matka Brajše Rašana Labin, te radi kao predavač plesa u Ateljeu suvremenog plesa i djeluje u Free Dance-u.

 

Alma Jerinić

Alma Jerinić (1984. Karlovac)
Završila je Ekonomsko turističku školu u Karlovcu, zvanje ekonomski tehničar.
Plesno neformalno iskustvo stječe u Baletnom studiju Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac (1990 – 2004). Kao članica Baletnog studija u kazalištu plesala je i stjecala znanja i iskustva od Branke Podvorac, Đurđice Kunej i Melite Spahić. Od 2000. do 2004. kao članica studija sudjeluje i pleše u plesnim predstavama Solacium intro, GSM/GledamSlušamMislim, Solo Tango, Rapsodia del Cante Jondo te ostalim plesnim produkcjama.
Suosnivačica je Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac (zajedno sa Melitom Spahić Bezjak i Ivanom Frančišković Olrom). Iskustvo u produkciji i koordinaciji umjetničkih suvremeno plesnih projekata stječe u Free Dance-u.
Od 2011. godine aktivno je uključena u organizaciju Karlovac Dance Festivala kao jedna od koordinatorica projekta KDF. Od 2015.godine – asistentica i koordinatorica na umjetničkim predstavama te koordinatorica volontera. Od 2019. godine uključuje se kao asistentica raznih plesnih projekata, programa i umjetničkih aktivnosti koje provodi Free Dance, te kao koordinatorica ureda. U 2019. i 2021. bila je jedna od stručnih suradnica u Free Dance na projektu “Stimulating and Supporting Contemporary Dance”. Od 2022. godine suradnica je na programima Free Dance-a (Naprijed s publikom, KDF) te koordinatorica programa u Ateljeu suvremenog plesa Free Dance.

 

Ivana Francišković Olrom

Ivana je rođena u Karlovcu 1979. godine. Studirala je dramaturgiju, a onda počela pisati. U svemu što stvara i radi vodi je i inspirira priroda. Autorica je i urednica u maloj nakladi Šumeki. Od 2002. godine aktivna je članica, volonterka i djelatnica udruge Eko Pan u kojoj posljednje tri godine razvija društveno poduzeće Klijanac i Pup. S Melitom Spahić Bezjak je radila na predstavama Baletnog studija Gradskog kazališta Zorin dom, a kasnije joj se pridružila u udruzi Free Dance sa željom za promocijom i pozicioniranjem suvremene plesne umjetnosti u Karlovcu.

Sonja Zalar

Sonja Zalar je kreativna direktorica, multidisciplinarna dizajnerica i samostalna umjetnica. Rođena 1983. u Karlovcu, RH. Nakon završenog studija informatike (2008., TVZ Zagreb, informatički dizajn) profesionalno djeluje i radi u sferama dizajna, vizualnih umjetnosti & novih medija. Od 2006. periodično živi u inozemstvu uključujući Englesku i Novi Zeland, aktualno živi i radi u Hrvatskoj. Strastveno stvara digitalna rješenja te pomaže vizionarima da pretvore svoju ideju u dugovječan, prepoznatljiv i voljen brand / proizvod. U F.R.E.E. D.A.N.C.E.u je aktivna od 2023 godine.