Blog Post

Magnetsko polje igre, gostovanja u 2024.godini

Magnetsko polje igre, multidisciplinarna plesna predstava proizišla iz suradnje Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance Karlovac i Plesnog centra TALA, gostuje u Požegi  u sklopu projekta Svi na plesnu predstavu koju organizira Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar. Gostovanje u Požegi održava se pod pokroviteljstvom Mnistarstva kulture i medija RH.

OPIS:

Magnetsko polje igre / 25. 4. 2024. 13.30h / O.Š. DOBRIŠA CESARIĆ

Suradnja i partner gostovanja: Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar.

Autorski tim predstave:

Umjetnička voditejica / Koreografkinja: Melita Spahić Bezjak

Režija, dramaturgija: Mario Kovač 

Izvođači     /ce, suautori/ce: Melita Spahić Bezjak, Branko Banković, Larisa Lipovac Navojec, Mario Kovač

Glazba: Damir Šimunović

Tehnički voditelj: Robert Pavlić

Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost „F.R.E.E. D.A.N.C.E.ˮ Karlovac // Koprodukcija: Plesni centar TALA //

O predstavi:

Nadovezujući se na prethodni koreografski rad plesne umjetnice Melite Spahić Bezjak, Magnetsko polje igre nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja povezuju znanost, umjetnost i kulturu. Režiju potpisuje Mario Kovač, a suautori i izvođači su pored njega Melita Spahić Bezjak, Branko Banković i Larisa Lipovac Navojec. 

Polazeći od promatranja predstave kao eksperimenta koji teži pronalasku „izumaˮ u kojem se djelo promatra putem kreativnih jednadžbi, predložaka, formula, proces rada zaokružio  se unutar vlastite procesne mape i formule koja je bila  svojevrsni put suradničkom timu.

Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo teremin, koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postala je dijelom jednadžbi i formula koje su se oblikovale tijekom istraživačkog procesa. Tako je dramaturgija eksperimenta postala dramaturgijom predstave (plesno-znanstveni eksperiment). 

Struktura i proces eksperimenta čine strukturu predstave polazeći od jednadžbe magnetske indukcije: T = Wb/m².

Potpora i poroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH

Financijska podrška: Zaklada Kultura nova