Blog Post

Rezidencija Critical Movement u Sofiji

Melita Spahić Bezjak, Larisa Lipovac Navojec i Ivana Slunjski gostovale su na festivalu Antistatic – Sofia international festival for contemporary dance and performance u sklopu umjetničke rezidencije programa (Non)Aligned Movements project od 30. 5. do 5. 6. 2021. godine. u Sofiji.

Rezidencija Critical Movement u Sofiji, kao dio projekta (Non)Aligned Movements – Strengthening Contemporary Dance in Western Balkans, organizirana u sklopu festivala Antistatic pridonijela je našem djelovanju višestruko.

Fotografije sa probe u Galeriji Etud.

Ponajprije nam je osiguran prostor u Galeriji Etud za rad na novoj predstavi Magnetsko polje igre u koprodukciji Free Dancea i Plesnog centra TALA, koju ćemo premijerno izvesti u listopadu ove godine. Višednevni fokusirani rad omogućio nam je da produbimo naša istraživanja povezana s Teslinim nasljeđem, njegovim tekstnim istraživačkim radovima i izumima, ali i poetskim polazištima koja su ga nadahnula, te onda i stvaranje novoga izvedbenoga materijala.

Praćenje festivalskih predstava i susreti s publikom dali su nam uvid u interese bugarske plesne scene. Razmjenjujući informacije s bugarskim kolegama, dodatno smo se upoznali sa strukturom i organizacijom scene te su uspostavljeni preduvjeti za suradnju s obzirom na razmjenu i moguću selekciju predstava za neko od budućih izdanja Karlovačkog plesnog festivala.

Potom su započeti i preliminarni razgovori s Nomadskom plesnom akademijom u vezi s pokretanjem regionalne platforme usmjerenoj recepciji plesnih događanja. Takva platforma pridonijela bi pojedinačnom jačanju scena svih uključenih partnera, ali i međusobnom snažnijem povezivanju i refleksiji svih koji te scene prate pišući o njima.

Program se provodi uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i uz potporu Zaklade kultura nova.