Blog Post

Projekt i predstava RONČIĆ – UMJETNIK I DOKTOR PRIRODNIH ZNANOSTI

RONČIĆ – umjetnik i doktor prirodnih znanosti višegodišnji je projekt koji uključuje umjetničku predstavu u produkciji Free Dance-a, plesne, kreativne i edukativne radionice prema sporazumima sa školama, pripremu zabavnih, stručnih i edukativnih materijala te skup malih istraživača – sudionika radionica. Projekt je započeo predfinanciranjem od strane tvrtke Mladost u 2018. godini – održane su prve kreativne radionice, pripremljeni su i promovirani prvi edukativni materijali i potpisani su sporazumi sa suradnicima. U 2019. projekt se nastavlja održavanjem radionica u školama (isključivo volonterski rad članova Centra) i razvojem umjetničke predstave do premijere u prosincu.

Rončić, neobična mala ptica riječnih staništa, insprirala je plesnu predstavu, umjetničko djelo stvoreno s težnjom da promovira zaštitu prirodnih vrsta i staništa, a posebno  rijeka i rječnih vrsta. Rončić, možda poznatiji kao vodenkos ili gnjurac, ptica je koja ima fantastične prilagodbe i nesvakidašnje navike: pleše, roni krilima, hoda pod vodom, izvrsno podnosi jake vodene struje, hladnoću i planinske uvjete, a premda je malen može migrirati na velike udaljenosti. U ovoj umjetničkoj viziji on je uzor čovjeku u odnosu prema prirodi i samome sebi. Simbol je borbe protiv loših antropogenih utjecaja na rijeke i protiv klimatskih promjena koje uvjetuje ljudska zajednica.

U prvom i drugom kvartalu u 2019. provedena su istraživanja, oformljen je umjetnički autorski i izvođački tim, a do kraja studenog održan je niz priprema i proba, što uključuje koreografski rad, pripreme scenografije i kostima, dramaturgije, glazbe i teksta, pripreme AV projekcije i dr. Sve to ostvareno je na nekoliko lokacija: u sklopu umjetničke rezidencije u Kazalištu Kamenjak u Istri, u prirodnom staništu rončića na rijeci Korani, u Plesnom studiju Liberdance u Zagrebu te u Ateljeu suvremenog plesa Free Dance u Karlovcu.

Probe na slapu – ušće Korane u Karlovcu i u Kazalištu Kamenjak u Istri / foto: Free Dance

Autorica i koreografkinja: Melita Spahić Bezjak

Koncept i razvoj kreativnog materijala: Maja Kovač, Branko Banković, Melita Spahić Bezjak, Majda Džanić Bogojević, Ivana Francišković Olrom

Stručna suradnica i idejna začetnica projekta: Marina Trpčić / Plesači: Maja Kovač, Branko Banković, Melita Spahić Bezjak / Glazba: Damir Šimunović / Video, vizuali i scenografija: Majda Džanić Bogojević / Dizajn rasvjete: Robert Pavlić / Autorica teksta u programu i ‘vanjsko oko’ procesa rada: Ivana Francišković Olrom

Pokroviteljstvo i financijska podrška: Ministarstvo kulture, Taklada Kultura nova, Karlovačka županija