Blog Post

Svjetski dan plesa u Karlovcu 2021.

Karlovac je i ove godine obilježio Svjetski dan plesa 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine na inicijativu UNESCO-a.

Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke sa Starog grada Dubovca, Karlovac se priključio globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa. Ove godine međunarodnu poruku potpisuje Friedemann Vogel, dok je autorica hrvatske poruke Maša Kolar.

Uz svoj vlastiti program Free Dance se pridružio i programu „Go out and dance“ koji se provodio na inicijativu i u organizaciji Plesnog centra Tala i Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

Različiti gradovi Hrvatske, umjetnici i organizacije ove godine su se ujedinili u plesnoj akciji ¨8 koraka za ples¨ – zajednički video koji se emitirao putem socijalnih mreža te na UPUH-ovom kanalu 29.04.2021.

Program u Karlovcu:

Organizacija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac

Partneri i suradnici: Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Plesni centar Tala, Mala scena Hrvatskog doma

Potpora: Grad Karlovac, Zaklada „Kultura novaˮ

Lokacije: Stari grad Dubovac, Atelje suvremenog plesa, Korana, Urbani park Hrvatski dom

Stari grad Dubovac, Karlovac

12 h

Čitanje međunarodne i nacionalne poruke – uključivanje u internetski program Udruge plesnih umjetnika Hrvatske javljanjem uživo

Urbani park, Mala scena Hrvatskog doma, Karlovac

14–18 h

  • Mala čitaonica „Slušati, gledati i čitati plesˮ
  • Izložba fotografija iz arhive
  • Najava programa u 2021. („Supporting and stimulating contemporary dance! / Podrška i poticaj suvremenom plesu u Karlovcu!ˮ, Karlovački plesni festival, „Znanstveno-plesni labosˮ i dr.)
  • Plesni piknik

16 h

  • „Osam koraka za plesˮ u sklopu inicijative „Go Out and Dance!ˮ – uključivanje uživo u internetski program UPUH-a

17–18 h

Plesne izvedbe i improvizacije


S obzirom na epidemiološku situaciju te u skladu sa svim preporukama, program proslave Svjetskog dana plesa bio je prilagođen situaciji, sve s ciljem osiguravanja maksimalne sigurnosti svih izvođača, sudionika, posjetitelja i prolaznika.

Fotografije: Nataša Tvrdinić