Blog Post

“Unutar zagrljaja’’ plesna predstava i putujući koreografski laboratorij

“Unutar zagrljaja” koreografirana je izvedba koja proizlazi iz suradnje te isprepliće odnose i osobne utjecaje umjetnika koji djeluju u Plesnoj kompaniji Almada i elemente lokalne zajednice. Zajedno su kroz niz putujućih i organiziranih laboratorija stvorili ovaj umjetnički rad.

To je djelo koje nastavlja svoje proputovanje i spaja emocionalne mikro-geografije zagrljaja: univerzalni element spajanja, pomirenja, dijeljenja i emocija.

Broj djece i mladih uključenih u projekt u Hrvatskoj, KDF008: 18

Trajanje: 60 ‘bez intervala (dob 7 i više godina)

Predstava je namijenjena za djecu, mlade i odrasle.

Plesna kompanija Almada

Koreografija: Bruno Duarte
Tekst: José Luís Peixoto
Kostimi i rekviziti: Catarina Morla
Dizajn svjetla: Cláudia Rodrigues
Dizajn zvuka i editiranje: José Pacheco
Scenografija, izbor glazbe i editiranje slike: Bruno Duarte
Koreografski asistent i mentor: Maria João Lopes
Izvođači: Beatriz Rousseau, Bruno Duarte, Francisco Ferreira, Joana Puntel, Luís Malaquias, Mariana Romão, Raquel Tavares
Umjetnička direktorica: Maria Franco

 

 

Opis radionice/koreografskog laba u sklopu Ljetnog izdanja KDF008:

Koreografski putujući laboratorij iz djela “Dentro do Abraço” nastaje od susreta s lokalnom zajednicom i mladim plesačima/plesačicama, stvarajući zajedničku izvedbu/prezentaciju.

Unutar kreativne radionice istražuju se pokreti, kretanja i osobni koncepti u improvizacijskim i kompozicjkim zadacima. Propitkuju se postavljeni i naučeni  i osobni/vlastiti pokreti i kretanja.

Zanimljivost koreografskog laboratorija čine i rekviziti / objekti kojima se manipulirajući te u odnosu s tijelima – sudionicima radionice; gdje svi zajedno s umjetničkim timom Plesne kompanije Almada, zajednički stvaraju predstavu u ko-autorstvu.

Konceptualno je ovo rad koji istražuje višestruke percepcije i reprezentacije što sve može biti zagrljaj prikazan jednostavnim pokretima, ali s jakom porukom i nekoliko značajnih domena – važnosti druge osobe u našem životu, dijeljenja, udobnosti, prihvaćanja i uključivanja,

Voditelji radionice: Bruno Duarte, Beatriz Rousseau

 

INFO ZA POLAZNIKE RADIONICE

Plesni labaratorij/radionica:

Trajanje: 2 dana ( 1. i 2.09.2018.)

Raspored:

01.09.2018.  10.00-12h  i 18.00-20.00h

02.09.2018.  10.00-12h  i 18.00-20.00h

03.09.2018. 17-19h proba u kazalištu

03.09.2018. 20.00h predstava u Gradskom kazalištu Zorin dom

Maksimalni broj polaznika: 15

Cijena radionice: 250,00 kn

Prijave: info@freedance.hr

Prijavnica: kdf.freedance.hr

Kostimi za radionicu i predstavu:

Molimo sudionike radionice da ponesu sa sobom (prema onomo što već imaju)  jednostavnu odjeću za radionicu i plesnu predstavu: bez uzoraka i udobnu za ples i izvedbu.

Odjeća/kostim za nastup hlače/trenirka/tajce, t-shirt/majica s kratkim rukavima, gornji dio trenirke i sokne (u boji koju odabere plesač radionice);

U nastavku dolje paleta boja prema kojima bi sudionici radionice trebali bazirati svoj kostim.

Moli se svaki sudionik radionice da ponese sa sobom jastuk  (mala/srednja veličina, dekorativni, obični u raznovrsnim bojama) kako bi mogli raditi s njim na radionici i nastupati na predstavi.

 

Biografije:

Bruno Duarte započeo je studirati ples s nastavnicima Nuno Carvalho (Hip hop) i Claudia Cardoso (moderni ples) u Leiriji. 2009.g. u Lisabonu upisuje plesnu školu Escola Superior de Dança in Lisbon gdje je i diplomirao 2012. Tijekom studija bio je i student Erasmus na Institutu za umjetnost ArtEz u Nizozemskoj. Profesionalno je djelovao i kao samostalni plesač i s plesnim kompanijama. Najistaknutije predstave u kojima je sudjelovao uključuju i projekte: “displaced episodes” autora Margarida Belo Costa for BoxNova in CCB, (Centro Cultural de Belem); “Casa do Rio” i “Muito Chão” od Benvindo Fonseca, “Todo para sempre é agora” od Ricardo Ambrózia, “Re-ligações” Rite Judas i “Jogos de Letras” od Nuno Gomesa, sve za Plesnu kompaniju Almada; “Swan Lake” od Daniel Cardosa za Quórum Ballet, “Step One” od Margaride Belo Costa za  Centro Cultural das Caldas da Rainha.

Bio je i koproducent i izvođač u plesnim videima “P43”, predstavljen na 20. Quinzena de dança de Almada i “.5” predstavljen u Portugalu, Belgiji, Meksiku, Brazilu i Njemačkoj, među ostalima, pobijedivši na InShadow festival u Portugalu te je osvojio i nagradu publike za najbolji video ples u konkurenciji. Kao autor je ostvario svoje projekte “someone else ago” za Boxnova u CCB, “metamorfose” za Culturgest, “overflow” za the EPC Dance Company i “Riot” za Plesnu kompaniju Almada čiji je tenutno  član i učitelj u Školi Ca.DA Escola.

Plesna kompanija Almada pod vodstvom Marie Franco, profesionalna je suvremena plesna kompanija sa sjedištem u Almadi, južno od Lisabona. 1990.godine Plesna kompanija Almada fokusira se na kreiranje i produkciju suvremenih plesnih predstava, ostvarujući tako javni interes za i uključivanje  plesa, kroz edukativne aktivnosti. Organizira godišnji festival “Quinzena de Danca de Almada – Međunarodni plesni festival”, a kompanija i festival su predstavljeni na nekoliko festivala i plesnih susreta u Portugalu i inozemstvu. Kompanija je integrirala školu s programima strukovnog/formalnog i ne-formalnog plesnog obrazovanja.

Plesna kompanija Almada djeluje uz podršku Općine Almada i državnih potpora Government of Portugal i DGArtes.