Kritički kutak

Radionica plesne kritike ”Kritički kutak” @ KARLOVAC DANCE FESTIVAL 010

Voditeljica: Ivana Slunjski

  1. – 3.9.2020.

Kako se koronakriza odražava na izvedbene umjetnosti i kako te promjene utječu na plesnu kritiku? Može li i u kakvom obliku plesna kritika opstati ako umjesto izvedbe uživo ples pribjegne digitalnim formatima? Što povezuje, a što razdvaja izvedbu uživo i snimku predstave te plesnu izvedbu posredovanu digitalnim tehnologijama? Što se mijenja ako izvedbu s kazališne pozornice prinudno preselimo u eksterijer? Kako se mijenja optika s obzirom na pojedini umjetnički medij? Možemo li neovisno o različitosti medija primjenjivati iste alate u analizi djela? Što sve uvjetuje načine na koji promatramo i interpretiramo neki plesni čin?

Na ta i druga pitanja nastojat ćemo odgovoriti na ovogodišnjoj radionici plesne kritike u sklopu desetog Karlovačkog plesnog festivala. Pozvani su svi koji žele kritički promišljati i analizirati plesne predstave i kontekst u kojem se događaju te pisati o njima. Radionica će se odvijati od 1. do 3. rujna neposredno nakon izvedaba, ili prema dogovoru grupe, a svaki susret trajat će minimalno dva sata. Način rada detaljnije ćemo dogovoriti na prvom sastanku. Polaznicima će biti osiguran ulaz na predstave KDF-a.

Radionicu vodi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski.

Ivana Slunjski plesna je kritičarka i teoretičarka. Piše i uređuje u raznim tiskanim i elektroničkim medijima, povremeno objavljuje na Trećem programu Hrvatskoga radija te u drugim zbornicima i knjigama. Zaokuplja se recentnim inovativnim izvedbenim praksama, strategijama otpora ekonomskom obesnaživanju umjetničkoga rada i razvojem novih modela umjetničke razmjene. Zalaže se za profesionalizaciju pisanja o plesu te vodi radionice plesne kritike.

Više o projektu Plesne kritike na: https://plesnakritika.wordpress.com/

Prijave za radionicu (ime i prezime, kontakt) slati na  info@freedance.hr.

Prijavnica_KDF010_KRITIČKI KUTAK

****

KDF010 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i uz potporu Grada Karlovca.

Organizacija i Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.Karlovac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *