Radionica: Glas i tijelo @KDF011

Glas i tijelo, Lana Hosni
Radionica KDF-a │ 27. i 29. kolovoza 2021. 11–14 h │ Atelje suvremenog plesa

Na radionici ćemo upoznavati, otvarati, masirati i pokretati središnji kanal glasom, dahom i pokretom.
*Središnji je kanal anatomska/emotivna/energijska/geometrijska linija koja prolazi od dna zdjelice (i dalje) do vrha glave (i dalje), i obratno.
Susreti započinji vođenim meditativnim sesijama koje se nastavljaju u sesije istraživanja potencijala glasa, povezivanja glasa i pokreta te kapaciteta uživanja u vlastitom tijelu uopće.
Glas je medij koji svojom vibracijom može doprijeti do kosti, tkiva i tekućina u tijelu te, iako ga često povezujemo sa zvukovnom ekstenzijom tijela u izvanjski prostor, ima ogroman potencijal istodobno hraniti i sam unutrašnji, intiman prostor tijela. U isto vrijeme pokret je veliko polje potencijala koje rastvara mogućnosti glasu da se manifestira u širi prostor kako unutar tako i izvan tijela.
Prolazimo obrasce disanja, glasa i identiteta, unutrašnjeg i izvanjskog prostora, emotivnog tijela, glasa kao taktilnog i osjetilnog iskustva te ostalo što se rasloji putom.
Dio vremena izdvojit ćemo za istraživanje zajedničkog zvuka putem vokalnih improvizacija i naučenih pjesmama višeglasnih melodija.
U radionici mogu sudjelovati svi bez obzira na dosadašnje iskustvo.

LANA HOSNI (1989) plesno je umjetničko obrazovanje, nakon završene Škole suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, stekla na Salzburškoj eksperimentalnoj plesnoj akademiji (SEAD) diplomiravši 2013. (suvremeni ples, izvedbeni smjer). Kao izvođačica surađuje s brojnim umjetnicima: Matej Kejžar, Sonja Pregrad, kolektiv BADco., Zrinka Šimičić Mihanović, Marjana Krajač, Irma Omerzo, Bruno Isaković, Zrinka Užbinec, Mila Pavićević, Ivana Rončević, Nina Gojić, Paolo Tišljarić, Sidney Leoni, Willi Dorner, Simone Sandroni, Yukiko Shinozaki i Heine Avdal, Costas Kekis. Godine 2015. prima strukovnu nagradu za najperspektivniju plesnu umjetnicu te za kolektivnu izvedbu kao dio izvođačkog ansambla Varijacije o osjetnom Marjane Krajač. Vlastiti solo This Choreography nagrađen je za autorski rad i izvedbu na OPUS 1-21. međunarodnom natjecanju mladih plesnih izvođača u Celju 2013. Od 2016. aktivno istražuje potencijal glasa te se njezin interes kristalizira u dva smjera: tradicionalnoj glazbi (Kamene babe, ZborXop), u kojoj što dosljednije pokušava ući u trag izvornim izvođenjima starih napjeva, te eksperimentalnom zvuku i istraživanju povezanosti glasa i tijela, zvučnosti i tjelesnosti.

Prijave i informacije:
info@freedance.hr, 099 388 7307

Festivalski ured: Infopoint Free Dance, Križanićeva 13 (ulaz iz Mažuranićeve ul.)

https://www.facebook.com/karlovac.dance.festival/
https://freedance.hr/kdf-hr/

Organizacija i produkcija KDF-a: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac
Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH
Financijska potpora: Zaklada Kultura nova
Partneri: Turistička zajednica grada Karlovca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *