Spektakl @KDF011

Ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. │ Košarkaško igralište Šanac
19 h │Spektakl │Studio za suvremeni ples │ Irma Omerzo

Nova predstava Studija za suvremeni ples Spektakl, u koreografiji Irme Omerzo preispituje nasljeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. Generirajući plesni vokabular iz odabranih fotografija predstava u produkciji Studija, konkretnog plesačkog iskustva izvođačica i masovnih spektakularnih koreografija, u ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja, tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva. Naslov predstave pritom je istovremeno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti. Spektakl u tom smislu negira tradicionalne protokole spektakularnosti koja inzistira na uniformnosti, zamjenjujući je pritom isticanjem potencijala bivanja zajedno na načine koji afirmiraju i samostalnost u tom zajedništvu.
Jasna Jasna Žmak

Spektakl

KOREOGRAFKINJA
Irma Omerzo

PLESAČICE
Ana Vnučec / Dina Ekštajn, Martina Tomić, Ana Mrak, Ida Jolić i Tea Maršanić / Nastasja Štefanić

DRAMATURGINJA
Jasna Jasna Žmak

GLAZBENIK
Stanislav Kovačić

KOSTIMOGRAFKINJA
Zdravka Ivandija Kirigin

SCENOGRAF
Vanja Magić

ASISTENTICA KOREOGRAFKINJE
Dina Ekštajn

FOTOGRAFIJA I VIDEO
Jasenko Rasol

PRODUKCIJA
Studio za suvremeni ples

PRODUCENTI
Tena Bošnjaković, Ivan Mrđen

PREMIJERA
10. listopada 2020. na Srednjoškolskom igralištu Elipsa, Zagreb
Predstava je realizirana uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

GOSTOVANJE U KARLOVCU
30. kolovoza 2021. na Košarkaškom igralištu Šanac, Karlovac

O AUTORICI

Irma Omerzo, koreografkinja suvremenog plesa i certificirana instruktorica metode feldenkrais, predavačica na Akademiji dramske umjetnosti. Plesno obrazovanje stekla je u Francuskoj, na Nacionalnom centru za suvremeni ples u Angersu. U Francuskoj je od 1991. do 2005. surađivala s Andyjem Degroatom, dok je s Philippeom Decoufléom u skupini DCA bila aktivna deset godina kao plesačica i asistentica koreografa, a surađivala je i s koreografom i redateljem Françoisom Verretom. Dodatno se obrazovala za certificiranu instruktoricu metode feldenkrais u Parizu, na Accord Mobile uz vodstvo Myriam Pfeffer, asistentice Moshe Feldenkraisa, izumitelja metode. U Zagrebu 2001. osniva umjetničku organizaciju MARMOT. Autorica je međunarodno prepoznatih cjelovečernjih plesnih predstava Mi-NousMeni ti to nije bašEuro vizijaKratki program br. 1Foto-plessionTreći kratki program – Tri solisticeOdijelo ne čini čovjekaVizitaNištaTehnikaMeteoDo kostiU hoduRazlikovanja te nekoliko plesnih filmova: Plesati sa…Tri solisticeU našem gradu. Potpisuje i kraće plesne instalacije za nekazališne prostore, performanse, sociološka istraživanja vezana uz ples, programiranje plesnih filmova te suradnje s likovnim umjetnicima i performerima. Kao suradnica za pokret na brojnim dramskim projektima dosad je višestruko nagrađivana. Dobitnica je strukovne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske 2011. za koreografski i pedagoški rad, za zalaganje s namjerom poboljšanja statusa suvremenog plesa i plesača, a u povodu desetogodišnjice djelovanja umjetničke organizacije MARMOT. Od 2013. nastavnica je na Odsjeku plesa na Akademiji dramske umjetnosti, gdje drži redovitu nastavu kolegija koreografije, feldenkraisa te izvedbenih radionica.

Organizacija i produkcija KDF-a: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac
Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH
Financijska potpora: Zaklada Kultura nova
Partneri: Turistička zajednica grada Karlovca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *