Blog Post

15 godina Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac – najava događanja

U sklopu obilježavanja 15. obljetnice provodi se kampanja 15 godina plesa za budućnost.

Ovu rođendansku kampanju pokrećemo s težnjom da javnost bolje upoznamo s 15-godišnjim Free Dance-om koji vrlo aktivno i energično djeluje u društvenom i kulturnom razvoju grada Karlovca, ali i doprinosi mnogim drugim momentima razvoja vlastite i šire zajednice.

15. rođendan Free Dance će obilježiti ponosno, uz činjenicu da od osnivanja raste i razvija se u snažnu organizaciju koja svojim radom sve više oplemenjuje gradske izvedbene prostore Karlovca i nematerijalnu sferu okruženja.

Članovi Free Dance-a trude se i vrijedno rade – smišljaju i provode nove ideje i projekte, komuniciraju i surađuju s građanima, institucijama i organizacijama, nastojeći ostvariti strateške ciljeve te u konačnici ispunjavati viziju i misiju Centra.

Kroz razne projekte i programe potičemo građane na praćenje nezavisne kulturne scene, na razumjevanje umjetničkih perspektiva i prihvaćanje različitosti. Svjesni vlastitih ograničenja i neograničenosti prostora i vremena, istražujemo nove metode i dijelimo sa zajednicom ljubav prema plesnoj umjetnosti, znanosti i obrazovanju te razvoj suradnje na svim razinama. Osmišljavajući i pišući projekte, naučili smo probleme shvaćati kao izazove, nedoumice i strahove zamijeniti energijom iskustva i znanja te je usmjeravati u istraživanja i programe kojima nastojimo poboljšati svijet oko sebe.

Nije nam uvjek i svima drago baviti se administracijom i financijama, a u današnjem nesavršenom svijetu nije jednostavno ni biti volonter, no utješna je činjenica da postižemo dobre rezultate: realiziramo predstave i izvedbe u vlastitoj produkciji, ustrajemo u organizaciji tradicionalnog Karlovac Dance Festivala (uskoro je 10. obljetnica!), provodimo otvorene satove plesa i joge, istraživanja, plesne probe, radionice i predavanja u Ateljeu suvremenog plesa. Ti uobičajeni, ali i drugi programi udruge itekako ispunjavaju svoju svrhu – pridonose razvoju umjetnosti suvremenog plesa, razvijaju umjetničke suradnje, razvijaju publiku i potiču kreativnost građana svih dobnih skupina. Istovremeno, naši noviji projekti djeluju izrazito multidiscipinarno te ulaze u sfere znanosti, zaštite prirode i održivog gospodarenja. S tim ciljem osmišljavamo i provodimo nove atraktivne projekte vezane uz tehnički napredak, zaštitu i očuvanje rijeka ili poimanje vremena i prostorvremena. Oni propitkuju ljudsku prirodu, istražuju fizikalne pojave, odnos čovjeka prema prirodi ili utjecaj čovjeka i klimatskih promjena na opstanak vrsta pa raznim promotivnim plesnim programima i izvedbama nastojimo utjecati na svijest o održivosti.