Blog Post

Free Dance na ljetnoj plesnoj rezidenciji u Kazalištu Kamenjak, 2.–5.8.2019.

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac u 2019. godini odazvao se na poziv plesne organizacije Liberdance iz Zagreba za uključivanje u aktivnosti ljetne rezidencije Kamenjak koja se održava u plesnom kampu Kazalište Kamenjak u Istri. Članovi Free Dance-a zajedno s umjetničkim i stručnim suradnicima proveli su 4 dana u kolovozu na rezidenciji, u istraživačkom i kreativnom radu na predstavi RONČIĆ – umjetnik i doktor prirodnih znanosti (skraćeno RONČIĆ).

Umjetnička plesna predstava RONČIĆ dio je istoimenog višegodišnjeg projekta koji Free Dance provodi od 2018. godine, uz velik udio volonterskog rada te uz djelomičnu potporu i suradnju lokalnih i nacionalnih institucija i poslovnog sektora. Projekt i predstava inspirirani su vodenkosom, zaštićenom vrstom vodenih staništa lokalnih naziva rončić, rončac, gnjurac. Ta jedinstvena ptica sve je rijeđa u prirodi, a umjetnici i stručnjaci uključeni u projekt smatraju je simbolom klimatskih promjena i stanja rijeka uslijed antropogenih utjecaja.

Plesačice Melita Spahić Bezjak i Maja Kovač u sklopu rezidencije na Kamenjaku pristupile su razvoju koncepta i ideje umjetničke predstave, počevši s istraživanjima kroz improvizaciju i eksperimentalne izvedbe plesnih pokreta na pozornici u kampu. Stručna suradnica iz Free Dance-a Marina Trpčić, mentorica za istraživačke radove u sklopu šireg projekta RONČIĆ, informirala je umjetnički tim o značajkama riječnih staništa i životnim navikama ptice te je prezentirala njene prilagodbe, vizualne i zvučne posebnosti koje bi mogle biti zanimljive za razvoj koncepta predstave. Dramaturginja Ivana Francišković Olrom analizirala je foto i video snimke s rezidencije te je, uzevši u obzir razmišljanja angažiranih umjetnica i stučnjaka, predložila prvi dramaturški okvir plesne predstave. Istovremeno su članovi tima predstave inspirirani rončićem i njegovim prirodnim staništima osmišljavali i predlagali različite elemente scene, scenografije i vizualnih rješenja. Autorica predstave Melita Spahić Bezjak razvijala je ideju koreografije koju će usavršavati na predstojećim kreativnim plesnim radionicama i probama do premijerne izvedbe u studenom. Anna Maria Bezjak sudjelovala je u kreativnom radu rezidencije kao mlada plesačica slijedom ideje o uključivanju predstavnika mlade generacije kojoj želimo ostaviti očuvanu prirodu u nasljeđe.

Premijera plesne predstave RONČIĆ bit će izvedena 29.11.2019. u Karlovcu, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i uz financijsku podršku Zaklade Kultura Nova.

Projekt i plesna predstava RONČIĆ referiraju se na stoljeće voda i pretpostavljaju jasno definirane umjetničke, istraživačke i edukativne aktivnosti koje se stavljaju u funkciju promocije i zaštite rijeka. Provode ih umjetnici u suradnji sa stručnjacima s iskustvom u radu na području zaštite prirode – članovi Free Dance-a i vanjski suradnici. Rad na predstavi uključuje istraživačke probe, kreativan rad u sklopu umjetničkih rezidencija te suradnju umjetnika i stručnjaka.

Umjetnička i autorska ekipa:

Melita Spahić Bezjak, Maja Kovač, Majda Džanić Bogojević, Damir Šimunović, Ivana Francišković Olrom, Robert Pavlić, Marina Trpčić

Gosti i sudionici rada na projektu i predstavi: mladi istraživači i plesači pod mentorstvom stručnjaka i umjetnika.

O vodenkosu ili rončiću – ptici u fokusu projekta i umjetničke plesne predstave

Rončić je ptica koja obitava na rijekama, pretežno na slapovima, u brzim brdskim i planinaskim dijelovima, gdje roni pomoću krila i hoda pod dnu korita u potrazi za hranom. Većinu vremena provodi stojeći na stijenama, kamenju i granama nad vodom, uz stalno savijanje nogu u koljenima i specifične pokrete tijelom pri zavođenju partnera i tjeranju neprijatelja, a sve to djeluje poput plesa. Ova ptica koja inspirira umjentike i znanstvenike podnosi izuzetno niske temperature, a premda je malena ponekad migrira na velike udaljenosti. Sve to, uz njene ostale posebnosti i izuzetno zanimljive fizičke prilagodbe, inspirira umjetničke aktivnosti i plesnu predstavu.

Zahvaljujemo Rajku i Liberdanceu na prilici za gostovanje i čestitamo na izvrsnoj organizaciji kampa, radnih i smještajnih kapaciteta. Plesnim organizacijama toplo preporučujemo ovaj ljetni radni prostor za rezidencije.

Free Dance na plesnoj rezidenciji Kazalište Kamenjak u Istri.

Autori fotografija: članovi Free Dance