Blog Post

FREE DANCE U PROJEKTU SINIPARKSI

Naziv projekta: SINIPARKSI – TAKING CARE OF POPULATION THROUGH CONTEMPORARY DANCE / BRIGA ZA ZAJEDNICU KROZ SUVREMENI PLES

Kratki opis: Siniparksi je projekt promicanja razvoja i širenja participativnih umjetničkih suradnji koje se temelje na ljudskom pravu na sudjelovanje u kulturi bez diskriminacije ili prisile, otvoreno i dostupno svima.

Projektni partneri

Ascen-Danse : Francuska (Montdauphin)

Seneca Intensiv : Njemačka (Berlin)

Free Dance : Hrvatska (Karlovac)

Quo Vadis : Grčka (Athens)

Trajanje projekta: studeni 2023. – listopad 2025.

Projekt sufinancira Europska unija iz programa Kreativna Europa uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Od studenog prošle godine udruga Free Dance dio je međunarodnog umjetničkog projekta SINIPARKSI koji suvremeni ples prepoznaje kao jedan od elemenata razvoja zajednice.

Projekt za cilj ima utjeloviti ljudska prava kroz suvremeni plesni izričaj čineći ga dostupnim što većem broju ljudi. Projekt se temelji na kulturnoj razmjeni – četiri plesne organizacije i njihovi koreografi te studenti plesnih škola iz Francuske, Grčke, Njemačke i Hrvatske razmijenit će ideje o potencijalima, praksi i izazovima kulturne raznolikosti u plesnim projektima.

SINIPARKSI će stvoriti okruženje u kojem će koreografi partnerskih organizacija / plesnih kompanija zajedno stvarati, razmjenjivati i razvijati svoje prakse.

Tijekom projektnih radionica i susreta koreografi će svoju umjetničku i pedagošku praksu dijeliti u kulturnim kontekstima drugačijim od onih koji su im poznati: sustvarajući kao stranci s različitim vrstama lokalnih zajednica i ljudi sa ili bez plesnog iskustva. Rezultat projekta biti će zanimljive suradničke produkcije nastale iz prepoznatih potreba i izazova polaznika i okoline te multimedijski priručnik za sve koji u svojim lokalnim zajednicama žele kroz suvremeni ples i pokret promicati ljudska prava.

Projektne radionice održavati će se u Berlinu (Njemačka), Hautes-Alpes (Francuska), Ateni (Grčka) i Karlovcu (Hrvatska).

Radionice u Karlovcu na rasporedu su krajem listopada ove godine. Radionice će okupiti 20 polaznika bez obzira na prethodno plesno znanje i iskustvo. Radionice su naročito otvorene različitim skupinama polaznika: nezaposleni, stariji, manjine, azilanti, osobe s teškoćama ali i svima zainteresiranima, spremnim na izražavanje, stvaranje i suradnju kroz pokret i ples. Polaznici radionica u Karlovcu imati će priliku tijekom nekoliko dana raditi s koreografima iz Francuske i Grčke te sudjelovati u završnoj zajedničkoj izvedbi.

Sve informacije o provedbi projekta kao i načinima sudjelovanja biti će dostupne na web stranici Free Dance-a i na društvenim mrežama Facebook i Instagram. U Free Dance-u smo ponosni što smo dio ovog međunarodnog projekta i pozivamo vas da se uključite i iskoristite priliku za učenje, osobni razvoj i ples.

Projekt sufinancira Europska unija kroz program Kreativna Europa koji kulturne organizacije i institucije potiče da steknu i razviju širu publiku, da se bave trenutnim društvenim pitanjima i podržavaju mlade umjetnike u nastajanju.

Da biste razumjeli što govorim, morate vjerovati da je ples nešto drugo od tehnike. Zaboravljamo odakle pokreti dolaze. Oni su rođeni iz života. Kad stvarate novo djelo, polazište mora biti suvremeni život – a ne postojeći oblici plesa.

Pina Bausch, njemačka plesačica i koreografkinja

Programske aktivnosti Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac u 2024. godini provode se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.