Blog Post

Predstavljanje istraživanja na projektu ”Tesla on the Beach”, Melita Spahić Bezjak i Mario Kovač

Subota, 20. 1. 2024. 18 sati │TALA PLE(J)S, Radnička 27 Zagreb │

Predstavljanje istraživanja na projektu Tesla on the Beach, Melita Spahić Bezjak i Mario Kovač

Izvedbeno predavanje i predstavljanje istraživanja na projektu i autorsko-produkcijskog tima

Tesla on the Beach je novi projekt plesne umjetnice Melite Spahić Bezjak – inspiriran i potaknut operom Einstein on the Beach koji će premijerno biti predstavljen u 2024. Režiju potpisuje Mario Kovač a, uz njih dvoje, izvođači i sukreatori predstave su i Larisa Lipovac Navojec i Branko Banković. Uz navedeni umjetnički tim u projekt su uključeni umjetnici i suradnici Deborah Hustić i Damir Šimunović.

Tesla on the Beach zamišlja se u formi suvremene plesne opere. Koncept se razvija kroz tri polazišne priče koje se vezuju iz Teslinog djetinjstva, te tako oblikuje kroz III čina i slike. Predstava se zaokružuje idejno i sadržajno sa tri različita događaja iz Teslinog života koji se vežu uz rijeke te zaokružuju vizijama Tesle. Bljeskovi i vizije protežu se idejno između slika i činova. Sadržaji i ideje tematiziraju silu vode, atmosfere nemoći, izgubljenosti i vizije iskoristivosti rijeka i vode u budućnosti. Tako 3 mala detalja, tri priče iz Teslinog života koje se vežu uz karlovačke rijeke i uz fizikalne zakone u istraživanju postaju suvremena interpretacija tematiziranih deja.

Teme za istraživanje i rad na predstavi #Tesla on the Beach -obuhvaćale su metaforičke polaznice:

|| Inspiracije iz istraživanja Nikole Tesle i njegovog boravka i školovanja u Karlovcu, njegov životni put, svjetski značaj te njegove polaznice i inspiracije koje je pronašao ili vezao uz samu prirodu, rijeke i vodu ||Ograničeni izvedbeni prostor || ravnotežu || odnos prema okolišu

Projekt je do sada uspješno realizirao dvije istraživačke faze i proces rada na materijalima uz potporu i kroz program Ministarstva kulture i medija RH (Program poticanja suvremenog plesnog stvaralaštva- Razvoj projekta – istraživački proces i koreografska istraživanja) 2022./2023. te uz potporu Grada Karlovca kroz program Javnih potreba u kulturi grada Karlovca 2023. godini.

Fotografije: Denis Stošić

10. 7. 2023. Korana, Karlovac

Financijska podrška: Zaklada ”Kultura nova”