Blog Post

Global Water Dances 2023, Karlovac, Croatia

Svjetski plesni događaj za poticanje sigurne vode za sve

Globalni vodeni plesovi (Global water dances) 2023

Dana 10. lipnja 2023., Global Water Dances okupit će ljude na šest kontinenata kako bi izveli plesove u zajednici i time podigli svijest o lokalnim i globalnim problemima vode. Projekt ‘’Global Water Dances’’ održava se svake dvije godine od 2011., a plesači diljem svijeta izvode istu koreografiju na istu glazbu.

Program u Karlovcu održava se u organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac uz umjetničku voditeljicu i koreografkinju Melitu Spahić Bezjak.

Plesnom akcijom, performansom i kratkim videom plesa uz Koranu Free Dance i ove godine sudjeluje u inicijativi ”Global Water Dances” koja povezuje i podupire koreografe i plesače širom svijeta kako bi ih s pomoću univerzalnoga plesnog vokabulara potaknula na akciju i suradnju u pitanjima vode. To je osmo događanje organizirano tijekom dvanaest godina zajedničkog djelovanja inicijative i plesanja za očuvanje vode.

Međunarodna zajednica koreografa i lokalnih voditelja priprema projekt „Global Danceˮ i „Splash Mobˮ koji će se izvoditi uživo. „Global Danceˮ se izvodi simultano na više lokacija u svijetu kojim ideja očuvanja voda povezuje globalno sve one koji sudjeluju u projektu. „Splash Mobˮ jednako tako povezuje sve izvođače u svijetu. Posrijedi je deset pokreta kojima se svi mogu pridružiti i izvoditi ih samostalno ili u grupi.

10. lipnja 2023. izvedbama na izabranim lokacijama svih uključenih u projekt odašilje se poruka o važnosti očuvanja, nezagađivanja i dostupnosti vodnih resursa.

“Oduševljeni smo što ove godine sudjeluje 120 mjesta”, rekla je umjetnička direktorica GWD-a Vannia Ibarguen. “Čarolija ovog događaja je u tome što plesači nastupaju na otvorenom, pored vodene površine. Plesači i publika dobivaju iskrenu, somatsku vezu s važnošću vode za naš planet. I jako smo sretni što se vraćamo uživo plesačima i publici nakon što smo se morali virtualno okupljati tijekom karantene.”

Inicijativa Global Water Dances započela je kao zajednička ideja međunarodne skupine pojedinaca, a certificirao ju je Institut za studije pokreta Laban/Bartenieff s višedesetljetnim iskustvom u organiziranju događanja koji s pomoću plesa zajednice utječu na društveno povezivanje neverbalnom komunikacijom.

Global Water Dances program je Laban/Bartenieff instituta za proučavanje pokreta u New Yorku.

Da biste pronašli najbližu lokaciju Global Water Dances posjetite: www.globalwaterdances.org

Program u Karlovcu

10. 6. 12sati, Korana (pješčana plaža), Karlovac, Hrvatska

‘’Ecodance’’

Umjetnička voditeljica: Melita Spahić Bezjak

Izvođači: Dječji ansambl kreativnog plesanja

Mentori i koregrafi: Kristina Šimić i Mellita Spahić Bezjak

Glazba: Damir Šimunović (iz predstave ”Rončić”)

‘’Korana je jedna od četiriju rijeka koje se križaju u prekrasnom gradu Karlovcu u urbanom okruženju i važna je za naša prošla i buduća sjećanja. Željeli bismo naglasiti njezine vrijednosti i važnost života s nama.

Naš ples je važan kako bismo učinili vidljivim stanje naših rijeka i njihov krhki položaj u suvremenim društvima. Naše akcije i ples slavit će prirodu, vodu i zeleni zdrav život!

Plesom želimo podići svijest o ekološkim problemima. Cilj nam je staviti naglasak na zaštitu biološke raznolikosti i zdrav način života, dugoročne izazove za rijeke, pronalaženje kompasa u i za bolju budućnost. Plešemo kako bismo pomogli povećati opću kvalitetu života, kao stalni proces prema postizanju i poboljšanju rijeka, ljudskih i institucionalnih vrijednosti.’’ Free Dance