Blog Post

Tesla on the Beach (javna proba i snimanje)

Tesla on the Beach / javna proba i snimanje / 10. srpnja 20.00h / Korana

Tesla on the Beach je projekt u nastajanju plesne umjetnice Melite Spahić Bezjak – inspiriran operom Einstein on the Beach koji će premijerno biti predstavljen u 2024. Režiju potpisuje Mario Kovač, a izvođači i sukreatori su uz autore i Larisa Lipovac Navojec i Branko Banković. Uz navedeni umjetnički tim u projekt su uključeni umjetnici i suradnici Deborah Hustić i Damir Šimunović.

Projekt je zamišljen kao suvremena plesna opera koja se razvija u tri etape i temelji na elementima biografije Nikole Tesle. Ideja je plesom, glazbom i vizualima uključiti građane u jedinstveni umjetnički interaktivni doživljaj sa idejnim instalacijama (zvučnim, medijskim) i izvedbama umjetnika.

Za potrebe predstave, koja se planira producirati u 2024. godini – u tijeku su snimanja video kadrova na rijekama koje umjetnici u inspiraciji događaja iz Teslinog djetinjstva na rijekama i u prirodi pronalaze u njegovim autobiografskim pričama, događajima i mitovima.

Tesla on the Beach će se u formi probe u srpnju održavati na rijeci Korani od Foginogovg do drvenog mosta. Javna proba završava interaktivnim performansom koji će biti izveden 10. srpnja u 20 sati na pješćanoj gradskoj plaži na Korani. Scena performansa – ujedno i snimanje- veže se na događaj iz djetinjstva Nikole Tesle. Za potrebe uprizorenja te scene ostvarena je suradnja sa Vatrogasnom zajednicom Grada Karlovca, Dobrovoljnim vatrogasnim društvo Karlovac i Vatrogasnom zajednicom Karlovačke županije.

U sam događaju probe, snimanja i  javnog performansa uključuje se i lokalna zajednica i javnost te će dana 10. 7. 2023. u ponedjeljak u 19 sati performansom proslaviti i Teslin rođendan.

Lokacija: gradska pješćana plaža na Korani

Tesla on the Beach održava se u sklopu programa karlovačkog Zvjezdanog ljeta 2023. i Karlovac Dance Festival-a.

Suradnja i podrška: Vatrogasna zajednica Grada Karlovca, Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac i Vatrogasna zajednica Karlovačke županije

Pozivamo sve građane da nam se priključe u jedinstvenom doživljaju i uprizorenju dijelića priče iz Teslinog života i djetinjstva.

Više o projektu:

Tesla on the Beach je višegodišnji projekt koji se odvija u tri faze.

2022/2023 – istraživački dio

2023 – proces rada i video snimanja

2024 – završne produkcijske probe, produkcija premijere

Projekt je do sada uspješno realizirao istraživačku fazu te je autorica Melita Spahić Bezjak kroz program Ministarstva kulture i medija RH (Program poticanja suvremenog plesnog stvaralaštva- Razvoj projekta – koreografski i istraživački procesi -realizirala i završila istraživački proces i koreografska istraživanja u 2022. i 2023. Tijekom 2023. godine uspješno su završena snimanja video materijala na rijeci Korani, koja su dio pred-produkcijskih aktivnosti nužnih za predstavu.

Ovaj projekt otvara susrete i suradnje umjetnika, znanstvenika i lokalne zajednice. Ideja je plesom, glazbom i vizualima spojiti građane u jedinstveni umjetnički interaktivni doživljaj zajedno sa idejnim instalacijama (zvučnim, medijskim) i izvedbama umjetnika. Želja nam je ispričati inovativnu plesnu priču o Nikoli Tesli koja će spojiti građane u jedinstveni umjetnički interaktivni doživljaj – postavljanje (izvedbene) interaktivne instalacije koja se spaja u jedinstveni izvedbeni doživljaj plesne opere.

#Tesla on the Beach promišlja iskoristivost i budućnosti koju nam donose rijeke (voda, priroda). Izaziva na čitanje novih značenja lijepog krajolika.

Teme za istraživanje i rad na predstavi #Tesla on the beach -obuhvaćaju metaforičke polaznice:

|| Inspiracije iz istraživanja Nikole Tesle i njegovog boravka i školovanja u Karlovcu, njegov životni put, svjetski značaj te njegove polaznice i inspiracije koje je pronašao ili vezao uz samu prirodu ||Ograničeni izvedbeni prostor ||   ravnotežu ||  odnos prema okolišu || održivost

Osebujnim karlovačkim lokacijama uz samu rijeku, pričama, istraživanjima i novim kolaboracijama ovaj projekt otvara nove vidove komunikacije suvremenog umjetničkog produkcijskog stvaralaštva s publikom, lokacijama stvaralaštva te svim sudionicima uključenim u rad.

Autorsko umjetnički i izvedbeni tim:

Razvoj kreativnog, istraživačkog i izvedbenog materijala :

Melita Spahić Bezjak (koncept, koreografija)

Mario Kovač (režija, dramaturgija)

Melita Spahić Bezjak, Larisa Lipovac Navojec, Branko Banković (pokret, ples, izvedba)

Deborah Hustić, medijska suradnica, zvuk

Damir Šimunović, autor glazbenih kompozicija

Ana Mikulić, kostimografkinja

Tomislav Augustinčić, pjesnik

Istraživanje i koreografski rad na projektu u svojoj prvoj fazi Tesla on the Beach podržan je od strane Ministarstva kulture i medija RH kroz Program poticanja suvremenog plesnog stvaralaštva te od Grada Karlovca kroz program Javnih potreba u kulturi grada Karlovca. Javno snimanje i performans dana 10. 7. dio je programa karlovačkog Zvjezdanog ljeta 2023.

Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac