Blog Post

Ples i radionice u sklopu manifestacije ŽIVJETI S PARKOM_24. svibnja 2019.

Dana 25. svibnja sudjelovali smo u manifestaciji “Živjeti s parkom”, u Vrbanićevom perivoju. Organizator tog tradicionalnog događanja je Javna ustanova NATURA VIVA iz Karlovca, a ove godine Free Dance se uključio s programom plesa i quilling radionica, dok su naši mladi suradnici iz osnovnih škola Grabrik i Banija, sudionici projekta RONČIĆ, anketirali građane o toj jedinstvenoj i ugroženoj ptici u fokusu projekta koja obitava na našim rijekama.

Najmlađe članice udruge oduševile su publiku plesnom improvizacijom na temu “Copy of Inspiration? / Re: Rosas”. Elegantni dječji kostimi – duge haljine veselih boja i predmeti poput stolica, knjiga i lopte samo su neki koreografski elementi ove izvedbe, a naše su je mlade plesačice doista lijepo prezentirale gledateljima, plešući prirodno i sa stilom, na granici dječjeg i umjetničkog izražaja.

U našim su radionicama sudjelovali učenici Srednje Medicinske škole Karlovac koji su u quilling tehnici izrađivali nakit na temu krških rijeka i bioraznolikosti Vrbanićevog perivoja. Svoje su kreacije poklanjali prijateljima, uz poruku o važnosti zaštite prirode i dobrog upravljanja rijekama.

   

Naši Rončići – sudionici projekta iz osnovnih škola Grabrik i Banija, uspješno su anketirali srednjoškolce na radionicama, kao i organizatore i goste manifestacije te prolaznike u perivoju, promovirajući važnost istraživanja koja provode o ugroženoj i rijetkoj vrsti ptice – vodenkosu, poznatom pod lokalnim nazivima rončić, rončac i gnjurac. Tako su mnogi građani, između ostaloga, doznali da je rončić ptica koja pleše, roni, hoda pod vodom i leti te je upravo zato u fokusu našeg projekta, kao umjetnička i znanstvena inspiracija vrijedna divljenja i kao simbol važnosti očuvanja rijeka.

Uz Free Dance i Javnu ustanovu NATURA VIVA, u manifestaciji su sudjelovali i udruga Carpe Diem, s radionicom oslikavanja uporabnih predmeta na temu bioraznolikosti Vrbanićevog perivoja te Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, s radionicom “Žabasta metamorfoza na krekre način”.

Autorice fotografija u postu:Marina Ćosić, Marta Turković, Tasha Ćuk, Sara Škaljac i Ella Rupčić, Osnovna škola Banija