Blog Post

SINIPARKSI: ples i zajednica

Održiv suvremeni plesni ekosistem naziv je cjelogodišnjeg projekta ali i strateškog usmjerenja Free Dance-a koje suvremeni ples smješta u područje ‘ekologije’ definirajući i postavljajući različite termine, metode, principe rada i djelovanja kojima se i sam Free Dance promatra kao eko, kao dom (umjetnicima, stručnjacima, javnosti).

U fokusu svih aktivnosti je stvaranje uvjeta u kojima je suvremena plesna zajednica prepoznata, podržana i kao takva održiva.

U širem smislu ovo djelovanje nije usmjereno isključivo prema suvremenoj plesnoj sceni, odnosno prema onima koji unutar tog polja stvaraju profesionalno i amaterski već i povezivanju istih s onima koji se sa suvremenim plesom u svom svakodnevnom životu susreću tek sporadično, posredno ili nimalo.

Upravo to je svrha projekta Siniparksi – care of population through contemporary dance na kojem je Free Dance jedan od četiri međunarodna partnera. Projekt je podržan kroz program Kreativna Europa i potpuno odražava strateška stremljenja Free Dance-a. Tijekom ove i sljedeće godine plesači i koreografi iz Francuske, Grčke, Njemačke i Hrvatske okupljati će se na višednevnim radionicama tijekom kojih će nastajati male plesne zajednice – koje će omogućiti različitim skupinama ljudi, učenicima, starijim, izbjeglicama, invalidima, strancima… sudjelovanje, učenje, suradnju i stvaranje. U ovim susretima zadatak koreografima i plesačima biti će premostiti iskustvene i jezične barijere polaznika u zajedničkoj plesnoj izvedbi. Svoja iskustva prenijeti će i formirati u tkv. tool kit, odnosno multimedijski priručnik za doprinos povezanoj i aktivnoj zajednici kroz ples i pokret. Promatramo li zajednice kao skupine koje omogućuju osobama zajedničkih interesa da međusobno surađuju, Siniparksi možemo opisati kao projekt koji u mjesta u koje dolazi potiče prepoznavanje interesa za suvremeni ples kod različitih skupina ljudi koje će surađujući kroz pokret ukazati na značaj zajedništva, tolerancije i jednakosti u društvu.

Radionice u Karlovcu krajem listopada ove godine voditi će plesni umjetnici iz Francuske i Grčke, a poziv za sudjelovanje otvoren je svima. Pratite nas, prijavite se i sudjelujete u jedinstvenoj prilici za učenje, stvaranje i doprinos aktivnom građanstvu oslanjajući se na ono što nam je svima dano kao zajedničko i plemenito pravo – ples.