Blog Post

Svjetski dan plesa u Karlovcu

  1. travanj 2019.

 

U organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost  F.R.E.E.  D.A.N.C.E. Karlovac i O.Š. Banija Karlovac i ove godine obilježit će SVJETSKI DAN PLESA, 29. travnja, u našem gradu.

Partner: Plesni centar TALA, Zagreb & Nomadska plesna akademija Hrvatska

Lokacije: O.Š.Banija, Atelje suvremenog plesa i rijeka Korana

Info:  www.freedance.hr  &   http://www.os-banija-ka.skole.hr

 

 Raspored programa:

 

11:00h O.Š. Banija (plesne izvedbe, čitanje plesnih poruka)

U programu sudjeluju:

Dječji ansambl kreativnog plesa  F.R.E.E. D.A.N.C.E.

Učenici Osnovne škola Banija Karlovca

 

18:00h na Korani (plesni piknik)

Atelje suvremenog plesa, Free Dance,  P.Zrinski 15 (prigodna izložba)

 

GO OUT AND DANCE (IZAĐI I PLEŠI)

Karlovac  i ove godine obilježava Svjetski dan plesa 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine na inicijativu UNESCO-a.

Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke, Karlovac će postati još jedan hrvatski grad koji se priključuje globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa.

Na inicijativu PC TALA različiti gradovi Hrvatske ujediniti će se u plesnoj akciji GO OUT AND DANCE (IZAĐI I PLEŠI). Tako su se mladi plesači iz Karlovca, Zagreba, Rovinja, Svete Nedelje, Zadra, Požege, Rijeke, Varaždina i Splita ujedinili i snimili kratki trailer za projekt Go Out and Dance 2019.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Jedna od glavnih zadaća IDC-a je stvaranje okvira za dijalog i suradnju svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnost i jačanje njenog kulturnog i političkog položaja. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Ove godine međunarodnu poruku potpisuje plesačica i koreografkinja Karima Mansour iz Egipta . Autorica hrvatske poruke je naša poznata plesna umjetnica Sanja Petrovski.

http://www.hciti.hr/hr/medunarodni-dan-plesa-29-travnja-2019-4594

 

 Foto: Denis Stošić