Blog Post

Vidljivo vrijeme/ Visible time/Zagreb premiere

Vidljivo vrijeme/ Visible time, muldimedijalno plesno djelo

Premijera: 14.03.2020. subota 20sati

Zagrebački plesni centar, Ilica 10

  • poslije izvedbe u sklopu Plesoskopa razgovaramo o predstavi

Vidljivo vrijeme/ Visible time

muldimedijalno plesno djelo

Multidisciplinarna plesna predstava Vidljivo vrijeme  istražuje međudjelovanje vremena i prostora u odnosu na segmente (jednog) životnog ciklusa. Isprepletanjem glazbe, pokreta, video materijala i zvukova, istovremeno se isprepleću misli, sjećanja i trenutci, stvarajući obrise u izvedbenom prostoru.

Autor, koreograf: Melita Spahić Bezjak

Izvedba:

Plesači: Maja Kovač i Melita Spahić Bezjak

Video i vizuali: Majda Džanić Bogojević

Glazba: Leela

Glazbena izvedba: Sven Buić, Damir Kafka Prica, Dani Bošnjak

Dizajn rasvjete: Robert Pavlić

Izrada penduluma: Marina Trpčić

Misao vodilja novog rada nastavak je prijašnjih kreativnih procesa, istraživanja i propitkivanja u kojima povezujemo energije tijela, objekata, prirode s medijima plesa, glazbe i videa.

Tako suradnička multimedijalna predstava Vidljivo vrijeme  otvara jedno novo polje igre u kojem se poigravamo idejom mogućnosti premotavanja vremena unatrag.

Tijela plesača, energije muzičara, vizualna rješenja i video interakcije u potrazi su za kreativnim stavcima, trenutcima (ne)vidljivih tragova.

Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac

Suradnja: Zagrebački plesni centar

Pokroviteljstvo i podrška: Ministarstvo kulture RH

Više o ideji predstave:

U potrazi za vidljivim obrisima i tragovima propuštenih prostornih kretanja razvoj plesne građe reakcija je na ideje premotavanja unatrag i resetiranja situacija. Scenografski i koreografski objekt pješčanog penduluma, osim protjecanja vremena, pijeskom ocrtava grafičke oblike (čije tragove plesači preoblikuju u svoje prostorno/vremenske ideje). Scenografska i vizualna rješenja nadahnuta su i povezivanjem i istraživanjem sustava kojim se koristimo za mjerenje vremena, koji proizlazi još iz sumeranske kulture te je osnovan na broju 60. Danas se tim sustavom koristimo i za mjerenje kutova, koordinata te u navigaciji. U tom sustavu brojevi tri, šest i devet imaju veliku važnost.

U Zagrebačkom plesnom centru zaokružiti će proces rada predstave te premijerno predstaviti Vidljivo vrijeme.