Blog Post

KDF 011 – ljetna edicija

Karlovac Dance Festival (KDF 011) ove se godine organizira jedanaesti put. Ljetno izdanje odvijat će se od 26. do 31. kolovoza na brojnim karlovačkim eksterijerima i u prostoru Ateljea suvremenog plesa, a obuhvatit će gostujuća događanja, vlastite izvedbene produkcije te rezidencijski i radionički program kojima će se karlovačkoj publici predstaviti domaći umjetnici, ansambli i kolektivi.

Festival otvara suradnička plesna predstava Na vodi i pored vode (45°29’18.3″N 15°33’39.7″E) na pješčanoj plaži na Korani u koreografiji i izvedbi šest članica Nomadske plesne akademije Hrvatske koje se okružene prirodom usredotočuju na potencijale suradnje, zajedništva i dijeljenja. Predstava započeta prošle godine u koprodukciji NDA i KDF-a nastaje u sklopu mini umjetničke rezidencije kojom se propituju različite stvaralačke ideje, dijeljenje prakse i kratke improvizacijske intervencije nadahnute zajedničkim radom i specifičnim lokacijama.

Ples za parkove dio je festivalske programske produkcije potaknute 350. obljetnicom uređenja prvog parka poznatom kao Vojna bašta i početkom parkovne kulture u Karlovcu. Jedna je od provodnih ideja Karlovac Dance Festivala tijekom svih festivalskih izdanja promicanje ekološke svijesti i održivosti.
Mondrianovi zvuci autorica Paule Bučar, Ane Horvat i Deborah Hustić u produkciji Radione igriva je instalacija koja potiče posjetitelje na samostalnu ili kolektivnu igru zvukom, a postavit će se u javnom prostoru Vrbanićeva perivoja te će građani stajanjem ili skakanjem po raznobojnim površinama stvarati elektronički zvuk koji autorice moduliraju i patchiraju kroz multiprocesore, sintesajzere i elektroakustičke objekte.
Tijelo-grad Larise Lipovac Navojec u izvedbi karlovačkih plesačica korelacija je tijela i prirode. Plesačice u ambijentu parka tijelima oblikuju slike, a njihova se tijela integriraju u okoliš, transformirajući jednu sliku u drugu. Publika prati izvedbu prateći kretanje plesačica kroz park. Uz ta dva parkovna događanja predviđene su festivalske šetnje i plesni piknik.

Izvedbeni dio programa ljetne edicije KDF-a zatvara predstava Spektakl u koreografiji Irme Omerzo i izvedbi plesačica Studija za suvremeni ples koja se bavi nasljeđem najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. Plesni vokabular nastaje na temelju izabranih fotografija iz arhivske građe Studija, a koreografija istražuje unisono kretanje i mogućnosti njegova dekonstruiranja, tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva.

KDF 011 u ljetnom izdanju organizira i dvije radionice. Povezujući glas i pokret, radionica Glas i tijelo Lane Hosni koncentrira se na potencijale glasa, obrasce disanja, unutrašnji i izvanjski prostor, emotivno tijelo, glas kao taktilno i osjetilno iskustvo te traženje zajedničkog zvuka putem vokalnih improvizacija i naučenih pjesmama višeglasnih melodija. Radionica Plesna začitavanja Ivane Slunjski posvećuje se poveznicama književnoga djela i plesnoga djela, posebnostima, preklapanjima i razilaženjima dvaju medija te intermedijskom dijalogu, što će se razmatrati na temelju pripremljenih književnih primjera i snimaka plesnih djela. Obje radionice otvorene su svima zainteresiranima neovisno o prethodnim iskustvima.

Informacije o radioničkim programima i prijave: info@freedance.hr, 099 388 7307.

Više o festivalskim programima: https://freedance.hr/kdf-hr/.

S obzirom na epidemiološku situaciju te u skladu s preporukama, festivalski program prilagodit će se situaciji radi maksimalne sigurnosti svih izvođača, sudionika i posjetitelja.

Karlovac Dance Festival organizira i producira Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i financijsku potporu Zaklade Kultura nova te u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Karlovca.

#pleszaZvijezdu #pleszarijeke #pleszaparkove